Son[i]a #209
EVOL
El nom d’EVOL prové de la paraula catalana per Sambucus Ebulus, una espècie herbàcia de saüc amb una aroma fètida característica. Sota aquest paraigua, Roc Jiménez de Cisneros i Stephen Sharp fan el que ells anomenen “música per ordinador per hooligans” o també “rave synthesis”. Des de 1996, els seus objectes de rave deconstruïts han aparegut als catàlegs de disogràfiques com Editions Mego, Diagonal, Entr’acte, Presto!?, i ALKU, i s’han presentat en forma d’instal·lació i en directe arreu del món.
Malgrat que rebutgen la divisió entre alta i baixa cultura, la seva exploració estètica de la composició algorítmica es pot situar en un espai neutral entre l’acadèmia, la música experimental i la música de club. Amb influències que van des del més popular –de Basshunter a “Close Encounters of the Third Kind” – fins a música culta de compositors com ara György Ligeti i Hanne Darboven, el seu treball és voluntàriament relliscós quan es tracta d’encasellar-lo. Com el seu amic Goodiepal va dir fa un temps: “és música per ordinador radical”.
La llista de paraules clau que fan servir per delimitar la seva producció pot oferir pistes sobre algunes idees centrals i tangencials que manegen al seu treball: rave, síntesi, elasticitat, dilatació temporal, cronestèsia, substància enganxosa, hoovers, hiperobjecte, psicodèlia, estats alterats, fractal, espiral ascendent, espiral descendent, deformació, vandalisme, mereologia, botzines, kaiju, tetrafluoroetà, àcid, anti-humanisme, mentàsmic, clímax, recursiu, poing, anti-himne, estroboscòpic, continu, monòlit, assimetria, homeomorf, recurrència, fluorescència, phlop.
SON[I]A parla amb Roc Jiménez de Cisneros sobre la seva deconstrucció i reinterpetació lliure del “Continuum” de György Ligeti i “Opus 17a” de Hanne Darboven, i com aquestes obres encaixen dins de la pràctica artística del duo. La conversa inclou idees poc usuals sobre el temps en la música, enginyeria inversa algorítmica, complexitat a través de la simplicitat, anti-clímax, música de trance ancestral, estats mentals estranys i el concepte de superavorriment de Dick Higgins.
programes relacionats
Aquest episodi de la sèrie de Roc Jiménez de Cisneros OBJECTUALITAT conté converses amb Diego Falconí, Rick Dolphijn, Dave Phillips i música de Kali Malone. Un viatge espiral sobre foc, cremes, cendres, rituals, cuina, menjar i selves. Encara que també va de tot allò que hi ha entre i sota totes i cadascuna d'aquestes coses. La micropolítica invisible del menjar a l'exèrcit; la càrrega simbòlica de les cendres, restes sòlides d'un objecte intangible, el foc, que ha donat forma a aquest planeta durant milions d'anys; la lectura en clau de gènere del genocidi Aimara; una percepció circular i cíclica del temps; o el paper i la rellevància dels ecosistemes, fins i tot més enllà del vell clixé de la vida silvestre, perquè, ja saps, "tot és un ecosistema, al final del dia".
Hugo Esquinca
L'obra d'Hugo Esquinca és una crosta multi-capa, ofuscada intencionalment a través de l'excés, deliberadament difícil de pelar. Eliminar capes d'ofuscació en aquesta densa xarxa d'interaccions transductives no serveix de gaire, perquè aquestes capes són precisament el que l’Hugo utilitza per a exposar-te a tu (i a ell mateix) a una mena de sobrecàrrega sensorial. Parlem amb l’Hugo sobre criar-se en l’hipercaos de la Ciutat de Mèxic i com aquesta experiència es relaciona amb la seva fascinació per la velocitat, la sobreabundància i el sincretisme.
Edwin van der Heide
L'artista, compositor i investigador Edwin van der Heide expandeix el llenguatge musical a través de múltiples disciplines. Les seves instal·lacions, sovint específicament concebudes per a un lloc i altament immersives, no sols ocupen espai: són una recerca molt deliberada del propi espai i de les seves possibilitats com a mitjà i material artístic. Les peces de l’Edwin creen espai, modificant els seus límits reals i percebuts. Fan que l'espai sigui present, aparent i fins i tot tangible. En aquest podcast, parlem amb Edwin van der Heide sobre art en l'espai públic, la pressió de l'aire, sons sota l'aigua, altaveus, xarxes, experiències espacials estranyes i fenomenologia sonora.
Jessica Ekomane
Jessica Ekomane és artista sonora, compositora, i professora d'Estudis Sonors i Arts Sòniques a la Universität der Künste Berlin. Les instal·lacions i actuacions quadrafòniques d’Ekomane aborden la música algorítmica com una pràctica social basada en qüestions com la relació entre la percepció individual i la dinàmica col·lectiva, i exploran les expectatives d'escolta i les seves arrels socials. En aquest podcast, Jessica Ekomane parla sobre la llibertat de joc, eMule, els òrgans de tubs, les limitacions i la flexibilitat de Max/MSP, els orígens de la síntesi de so no occidental, la recerca DIY, les quotes, el minimalisme i el seu amor primerenc per Ligeti i Destiny's Child.
Conclusions
Presentem aquí les conclusions del procés de recerca d'AVANT.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Goodiepal que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Goodiepal & Pals
Goodiepal toca un Casiotone VL-1 VL-Tone prestat i parlem de la incapacitat de l'art de tenir un impacte real, del millor lloc per amagar coses, de contractes i piruetes, de dobles estàndards a Europa, de la creativitat en les estratègies de supervivència, de refugiats climàtics, de genocidis, d’afro-futurisme modern, de Radical Computer Music i de circuit bending.
Dos sistemes generatius discrets
Mark Fell i Joe Gilmore conclouen aquesta sèrie sobre música generativa i de processos amb "Dos sistemes generatius discrets", una peça desenvolupada per a l'ocasió.
Quimera Bregman / Deutsch – 47 minuts d'atenció bifurcada
Florian Hecker proposa la fusió de dues publicacions crucials en el camp de la psicoacústica y de la psicología musical: "Demonstrations of Auditory Scene Analysis: The Perceptual Organization of Sound" de Albert S. Bregman y Pierre A. Ahad i "Musical Illusions and Paradoxes" de Diana Deutsch. El resultat requereix de l'audiència una reconstrucció selectiva d'unitats distintes en una Gestalt global que culmina en una experiència auditiva quimèrica.
Mark Fell i Joe Gilmore
Entrevista amb Mark Fell i Joe Gilmore, artistes sonors i comissaris de COMPONENT AMB PROCESSOS: PERSPECTIVES SOBRE MÚSICA GENERATIVA I DE SISTEMES.
Exclusives
Obres exclusives de Marcus Schmickler i EVOL.
ALKU
Entrevista al col·lectiu barceloní ALKU per presentar el projecte "Less-Lethal, vol. 1" sobre so i armes no-letals.