Son[i]a #185
Maite Muñoz
Al gener de 2013 la Fundació Joan Brossa i l’Ajuntament de Barcelona van dipositar al MACBA tot el llegat de l’artista català. Un total de 60.000 elements, entre els quals hi ha poemes, fotografies, objectes, pintures, manuscrits i molts altres documents, que contribueixen a contextualitzar l’obra de Brossa i permeten aprofundir en la seva naturalesa interdisciplinària i avantguardista.
Afrontar el procés de catalogació, conservació i difusió d’un patrimoni com aquest suposa un repte apassionant per al Centre d’Estudis i Documentació MACBA, creat el desembre de 2007 amb l’objectiu d’expandir els camps d’acció del Museu a través de l’estudi d’unes pràctiques documentals indissolublement lligades a la producció artística contemporània.
El llegat de Joan Brossa ens serveix aquí de fil conductor per endinsar-nos en les diverses fases del treball del Centre i per comprendre la rellevància que tenen els arxius com a gestors i difusors dels nostres patrimonis documentals.
SON[I]A parla amb Maite Muñoz, responsable de l’Arxiu MACBA, sobre l’organització dels fons de l’Arxiu, les seves estratègies de divulgació i la manera en què tot això contribueix a redefinir les fronteres entre art i document.
programes relacionats
Teaser
En el context de l'exposició “Mostreig #4. Coses que passen” l'artista Enric Farrés Duran canvia les tornes i proposa que sigui Ràdio Web MACBA qui parli de la seva pràctica. Publiquem aquí un petit avanç del que estem coent en aquesta connexió Barcelona-Los Angeles: escolta sobre l'escolta, temps en suspensió, amateurisme recalcitrant, rascades desesperades a la quarta paret i algunes preguntes a l’estil de Júlia Otero.
a Ràdio Web MACBA
En el context de l'exposició “Mostreig #4. Coses que passen” l'artista Enric Farrés Duran canvia les tornes i proposa que sigui Ràdio Web MACBA qui parli de la seva pràctica. En aquest podcast, xerrem sobre aquesta manera d'aprendre juntes fent, de les seves transferències multidireccionals de coneixement i d'una praxi que està travessada pel discurs. Parlem també de l'estètica del sonor, de la veu posthumana i dels límits de l'edició; de complexos, d'accents i de l'acte polític de fer visible la vulnerabilitat; de la pèrdua de control i de la impressió de l'íntim en la dimensió sonora. Un espai d'escolta i suspensió del temps que dóna veu als qui s’amaguen darrere d'aquest projecte.
Teal Triggs
Teal Triggs parla sobre els antecedents històrics dels zines i el seu paper fonamental en la generació de comunitats fora del mainstream. També analitza la relació entre tecnologia i estètica, i entra detalladament en el moviment Riot Grrrl i el llenguatge i univers visual que va obrir l'encreuament entre música, DIY, activisme, feminitat i feminisme en l'àmbit de l'autoedició.
Reflexions sobre el boom de l'edició independent en el context artístic
L'edició independent de publicacions està vivint un autèntic boom en el context artístic. Abans de veure explotar la bombolla, parlem amb Kit Hammonds i Bernhard Cella sobre el boom de les publicacions d'artista, la recuperació de tècniques d'impressió considerades obsoletes, la falta de risc de les col·leccions institucionals, la professionalització i la generació digital.
Wolfgang Ernst
Wolfgang Ernst reflexiona sobre la possibilitat d'anar més enllà del concepte d'arxiu mitjançant l'exploració de les pràctiques relacionades amb allò que en l'actualitat es denomina "anarxiu".
Enric Farrés Duran
Enric Farrés parla sobre col·leccionar obsessivament, sobre el valor de l'efímer, sobre l'ús de la mentida com a estratègia creativa, sobre la relació de complicitat amb els que l'envolten i sobre altres facetes del seu treball.
Pere Portabella
En la seva doble faceta de director i productor, Pere Portabella (1929) ha desenvolupat des dels anys seixanta un treball profund de renovació dels codis del llenguatge cinematogràfic.
Mela Dávila
Entrevista a Mela Dávila, responsable del Centre d'Estudis i Documentació del MACBA.