01.08.2013
27 MIN
Anglès

Son[i]a #180
Els Opsomer

descarregar

Els Opsomer viu i treballa a Bèlgica i a Senegal. A través de vídeos i fotografies, expressa la complexitat del món, visible en les múltiples capes de l’entorn urbà.

La seva obra sorgeix del gran arxiu que ha anat generant durant els seus constants viatges, i en què recopila comentaris personals i reinterpretacions visuals de la realitat global. Cada una de les seves peces apareix com una història particular articulada a partir del fons interpretatiu d’aquest arxiu: imatges i reflexions que l’artista defineix sovint com a “estratègies de supervivència” o “missatges per als amics”.

La seva obra s’ha pogut veure en exposicions al Witte de With Center de Rotterdam i a la Robert Miller Gallery de Nova York, entre d’altres. Ha participat en les biennals de Brussel·les, d’Istanbul, de Kwangju i de Werkleitz, i ha estat resident de la Rijksakademie d’Amsterdam.

SON[I]A parla amb Els Opsomer sobre el sentit del viatge i dels territoris per a la seva concepció artística, sobre la manera de construir el seu arxiu i com li serveix per generar la seva obra. Finalment, entra en la reflexió sobre projectes particulars que Opsomer ha treballat al llarg dels últims anys, com “iMovies”, “Archive Building” o el vídeo “10th of November”, presentat en l’exposició col·lectiva Avec le temps.

Son[i]a Àfrica arxiu Els Opsomer fotografia post-colonialisme Senegal vídeo
programes relacionats
4 destacats
20.07.2015
15 MIN
Anglès
SON[I]A #206. Fatima El-Tayeb
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Fatima El-Tayeb que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Fatima El-Tayeb hip-hop queer
03.02.2015
41 MIN
Anglès
Son[i]a #203
Rasha Salti
més Informació

Rasha Salti parla sobre la metodologia de rescat d'imatges que utilitza en les seves recerques, i sobre algunes de les seves repercussions. La seva anàlisi postcolonial sobre la producció artística durant la modernitat propicia noves narratives sobre els antics conceptes d’Orient i Occident, a més d’una reinterpretació de certes dates, claus per a la creació a banda i banda de la dialèctica de l’alteritat i per a l'aparició de discursos d’esquerres subjacents.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 2015bestshows decolonialisme migra i colonialitat Passat inquiet post-colonialisme Rasha Salti
28.11.2017
32 MIN
Anglès
Son[i]a #249
Vincent Meessen
més Informació

Vincent Meessen parla sobre viatges, revoltes i metàfores, sobre cooperatives de treball, bandes musicals i escenaris construïts, sobre les polítiques del fer contra les polítiques del mostrar i sobre com vivificar, des del present, les memòries colonials agonitzants o perdudes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a post-colonialisme Vincent Meessen
10.09.2021
85 MIN
Anglès
Son[i]a #337
Raw Material Company
més Informació

Raw Material Company és un espai independent i col·laboratiu per al desenvolupament del pensament crític des de la pràctica artística amb base a Dakar, al Senegal. En aquesta conversa, Marie Hélène Pereira i Fatima Bintou Rassoul Sy, dues peces clau de Raw Material Company, proposen una pràctica feminista i decolonial situada, que s'ocupa més del fer que de l'enunciar i categoritzar. Comparteixen aquí algunes de les experiències i estratègies que han desenvolupat per a construir formes diverses de diàleg i esquivar les tensions i constriccions ideològiques i econòmiques imposades a través de les lògiques encara colonials de l'anomenat Nord global.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #180 Els Opsomer
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58