Son[i]a #180
Els Opsomer
Els Opsomer viu i treballa a Bèlgica i a Senegal. A través de vídeos i fotografies, expressa la complexitat del món, visible en les múltiples capes de l’entorn urbà.
La seva obra sorgeix del gran arxiu que ha anat generant durant els seus constants viatges, i en què recopila comentaris personals i reinterpretacions visuals de la realitat global. Cada una de les seves peces apareix com una història particular articulada a partir del fons interpretatiu d’aquest arxiu: imatges i reflexions que l’artista defineix sovint com a “estratègies de supervivència” o “missatges per als amics”.
La seva obra s’ha pogut veure en exposicions al Witte de With Center de Rotterdam i a la Robert Miller Gallery de Nova York, entre d’altres. Ha participat en les biennals de Brussel·les, d’Istanbul, de Kwangju i de Werkleitz, i ha estat resident de la Rijksakademie d’Amsterdam.
SON[I]A parla amb Els Opsomer sobre el sentit del viatge i dels territoris per a la seva concepció artística, sobre la manera de construir el seu arxiu i com li serveix per generar la seva obra. Finalment, entra en la reflexió sobre projectes particulars que Opsomer ha treballat al llarg dels últims anys, com “iMovies”, “Archive Building” o el vídeo “10th of November”, presentat en l’exposició col·lectiva Avec le temps.
programes relacionats
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Fatima El-Tayeb que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Rasha Salti
Rasha Salti parla sobre la metodologia de rescat d'imatges que utilitza en les seves recerques, i sobre algunes de les seves repercussions. La seva anàlisi postcolonial sobre la producció artística durant la modernitat propicia noves narratives sobre els antics conceptes d’Orient i Occident, a més d’una reinterpretació de certes dates, claus per a la creació a banda i banda de la dialèctica de l’alteritat i per a l'aparició de discursos d’esquerres subjacents.
Vincent Meessen
Vincent Meessen parla sobre viatges, revoltes i metàfores, sobre cooperatives de treball, bandes musicals i escenaris construïts, sobre les polítiques del fer contra les polítiques del mostrar i sobre com vivificar, des del present, les memòries colonials agonitzants o perdudes.
Raw Material Company
Raw Material Company és un espai independent i col·laboratiu per al desenvolupament del pensament crític des de la pràctica artística amb base a Dakar, al Senegal. En aquesta conversa, Marie Hélène Pereira i Fatima Bintou Rassoul Sy, dues peces clau de Raw Material Company, proposen una pràctica feminista i decolonial situada, que s'ocupa més del fer que de l'enunciar i categoritzar. Comparteixen aquí algunes de les experiències i estratègies que han desenvolupat per a construir formes diverses de diàleg i esquivar les tensions i constriccions ideològiques i econòmiques imposades a través de les lògiques encara colonials de l'anomenat Nord global.