27.12.2012
29 MIN
Anglès

Son[i]a #169
Tom Johnson

descarregar

Tom Johnson és un compositor minimalista nord-americà, deixeble de Morton Feldman. La seva música es basa principalment en l’aplicació de sistemes numèrics i lògics. Es tracta d’un enfocament únic, prou diferent de les evolucions lliures de Feldman, o de les repeticions i processos graduals d’altres minimalistes americans de la seva generació, com ara Terry Riley o Steve Reich.

Malgrat que la seva música sigui qualificada sovint com a conceptual, en molts casos depèn fortament de les qualitats de tempo i tímbriques específiques de la interpretació amb instruments tradicionals. Un bon exemple d’això és “Chord Catalogue”, una peça de 1985 en la que el pianista ha de tocar els 8178 acords possibles en una octava sense cap omissió ni repetició.

La música de Tom Johnson té una relació especial no només amb els nombres, sinó també amb les paraules. En les seves òperes, com la cèlebre “The Four-Note Opera”, o en les notes de programa que redacta per les seves obres, utilitza paraules no amb finalitats narratives, sinó per a fer prendre consciència a l’oient de l’estructura formal de la peça, així com de l’evolució de la interpretació i del propi procés d’escolta.

SON[I]A parla amb Tom Johnson sobre els seus mètodes compositius i la influència que John Cage i Morton Feldman va tenir en la seva obra.

Son[i]a Centenari John Cage John Cage minimalisme Morton Feldman Tom Johnson
programes relacionats
4 destacats
12.06.2009
59 MIN
Anglès
VARIACIONS #2
El Globus
més Informació

La segona entrega de la sèrie repassa els anys seixanta, començant pels collages de música del món de Richard Maxfield, Teiji Ito i Karlheinz Stockhausen, i continua amb l'impacte de John Cage i Marshall McLuhan en els Beatles.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
29.10.2009
9 MIN
Català
Son[i]a #89
més Informació

Bartomeu Marí i Julia Robinson parlen sobre l'exposició "L'anarquia del silenci. John Cage i l'art experimental"

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a exposició John Cage Julia Robinson
30.04.2009
15 MIN
Son[i]a #79
Carmen Pardo
més Informació

Entrevista a Carmen Pardo, musicòloga, editora, traductora de John Cage.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activitat Carmen Pardo John Cage música so soroll
15.11.2012
26 MIN
Anglès
Son[i]a #166
James Pritchett
més Informació

James Pritchett parla sobre l'obra de John Cage, David Tudor i Morton Feldman, i sobre la relació directa entre la seva anàisi, la interpetació i els assajos sobre les seves respectives obres.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Centenari John Cage David Tudor James Pritchett John Cage Morton Feldman
Son[i]a #169 Tom Johnson
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58