Son[i]a #169
Tom Johnson

Tom Johnson és un compositor minimalista nord-americà, deixeble de Morton Feldman. La seva música es basa principalment en l’aplicació de sistemes numèrics i lògics. Es tracta d’un enfocament únic, prou diferent de les evolucions lliures de Feldman, o de les repeticions i processos graduals d’altres minimalistes americans de la seva generació, com ara Terry Riley o Steve Reich.
Malgrat que la seva música sigui qualificada sovint com a conceptual, en molts casos depèn fortament de les qualitats de tempo i tímbriques específiques de la interpretació amb instruments tradicionals. Un bon exemple d’això és “Chord Catalogue”, una peça de 1985 en la que el pianista ha de tocar els 8178 acords possibles en una octava sense cap omissió ni repetició.
La música de Tom Johnson té una relació especial no només amb els nombres, sinó també amb les paraules. En les seves òperes, com la cèlebre “The Four-Note Opera”, o en les notes de programa que redacta per les seves obres, utilitza paraules no amb finalitats narratives, sinó per a fer prendre consciència a l’oient de l’estructura formal de la peça, així com de l’evolució de la interpretació i del propi procés d’escolta.
SON[I]A parla amb Tom Johnson sobre els seus mètodes compositius i la influència que John Cage i Morton Feldman va tenir en la seva obra.
programes relacionats
El Globus
La segona entrega de la sèrie repassa els anys seixanta, començant pels collages de música del món de Richard Maxfield, Teiji Ito i Karlheinz Stockhausen, i continua amb l'impacte de John Cage i Marshall McLuhan en els Beatles.
Bartomeu Marí i Julia Robinson parlen sobre l'exposició "L'anarquia del silenci. John Cage i l'art experimental"
Carmen Pardo
James Pritchett
James Pritchett parla sobre l'obra de John Cage, David Tudor i Morton Feldman, i sobre la relació directa entre la seva anàisi, la interpetació i els assajos sobre les seves respectives obres.