Son[i]a #155
Arthur Sauer sobre Wave Field Synthesis
Co-fundat per l’artista i compositor Arthur Sauer i Erwin Roebroeks, el Game of Life és l’únic sistema mòbil de Wave Field Synthesis del món.
La Wave Field Synthesis és una tècnica d’espacialització d’àudio en la qual es generen entorns acústics virtuals mitjançant fronts d’ones “artificials” sintetitzades per un nombre elevat d’altaveus individuals. Aquests fronts d’ones semblen originar-se en punts virtuals en l’espai. Al contrari de tècniques tradicionals d’espacialització com l’estèreo, la localització de fonts virtuals a la WFS no depèn ni varia amb la posició de l’espectador.
La Game of Life Foundation s’encarrega de fomentar, produir, programar i donar difusió a projectes d’avantguarda relacionats amb l’espacialització de so. Coincidint amb el festival Sónar, el sistema, amb els seus 192 altaveus dissenyats a mida, formarà part de la mostra “Public Tender” de Rita McBride al MACBA.
SON[I]A parla amb Arthur Sauer de so immersiu, música electrònica espacial, i d’altres aplicacions de la Wave Field Synthesis.
programes relacionats
Auxiliars
A SONDES #37.2, Chris Cutler convoca a crooners, artistes experimentals i llegendes del rock per a intercanviar notes d'una reunió d'EA (Electricionistes Anònims) sobre la seva dependència mútua dels micròfons i altaveus (el feedback és benvingut).
A SONDES #37 analitzem la revolució iniciada per la vàlvula termoiònica i, en particular, l’estat de confusió però també de transformació que l'amplificació elèctrica va dur a un món fins llavors basat únicament en lleis acústiques. A continuació examinem l'entrellaçament cibernètic dels seus portals-mirall (el micròfon i l'altaveu) a través de la inestabilitat generativa de la retroalimentació i els seus poders expressius...
Ji Youn Kang
Les composicions abstractes de Ji Youn Kang estan impregnades de la seva pròpia mescla de so experimental occidental i música ritual coreana. Un rerefons que també es filtra en les seves presentacions en viu, on explora les estructures rítmiques primitives i empoderadores del xamanisme coreà, que sovint evolucionen de lentes a ràpides, i fonts de so sorolloses a través d'una amalgama de dispositius analògics de construcció pròpia, instruments acústics i tècniques de processament digital. En aquest podcast, Ji parla sobre música ritual coreana, quintes justes i naturalesa, objectes ressonants, soroll, instruments casolans, incertesa i tensió, Wave Field Synthesis i estratègies per a involucrar l’audiència a la xarxa per a una comunicació significativa.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb l'artista sonora Ji Youn Kang que no vem poder incloure en el seu moment.
John Chowning
John Chowning comparteix l'aventura de ser pioner en una disciplina i una època en què utilitzar ordinadors per a generar música era un salt al buit entre l'excentricitat creativa i l'aventura científica.
Janet Cardiff i George Bures Miller