Son[i]a #154
Florent Bex sobre Gordon Matta-Clark
Gordon Matta-Clark, artista estatunidenc d’ascendència xilena, va explorar diverses formes d’intervenció arquitectònica.
Arquitecte de formació, se’l coneix sobretot pels building cuts, talls i extraccions efímeres en edificis que va realitzar durant la dècada dels setanta. Amb la seva obra, que planteja una reflexió sobre conceptes com propietat privada, especulació, privacitat, misèria, abandonament o aïllament, Matta-Clark va intentar obrir una bretxa en el sistema capitalista.
El 2011 el col·leccionista Harold Berg va adquirir l’arxiu fotogràfic relacionat amb Matta-Clark de Florent Bex, director de l’Internationaal Cultureel Centrum d’Anvers, i el va dipositar indefinidament a la Fundació MACBA. Amb la incorporació de les 46 obres de la Col·lecció LATA de Berg, la Col·lecció MACBA reuneix ara un total de 74 obres de Matta-Clark.
SON[I]A parla amb Florent Bex sobre la manera de treballar de Matta-Clark, el context en què es van conèixer i la forma en què les filmacions, fotografies i dibuixos que ell feia com a documentació es van acabar convertint en la seva obra.
programes relacionats
Escenes eliminades
Bartomeu Marí, Carles Guerra, Harold Berg i Renzo Rossellini parlen de l'actual presentació de la Col·lecció MACBA.
Domènec
Domènec ens parla sobre els seus processos de treball i documentació –el que ell anomena una "investigació bastarda", sempre a cavall entre l’art, l’antropologia, la sociologia, la història, el periodisme i l'activisme)–. Reflexiona també sobre la naturalesa dels espais de l'art en tant que espais púbics, i repassa en profunditat algunes de les seves obres més destacades.