SONDES #1
A càrrec de Chris Cutler
A finals del segle XIX, la música va canviar de manera dràstica degut a dos factors: el col·lapse de la tonalitat convencional, que va fer trontollar els fonaments de la música culta, i la invenció d’una nova i revolucionària forma de memòria, l’enregistrament sonor, que va redefinir i donar força al món de la música popular. Una marea de sondes i experiments al voltant de nous recursos musicals i noves pràctiques organitzatives inundava totes dues disciplines, provocant així un intercanvi entre ambdues i la consolidació d’una nova estètica que portaria el so i les seves manipulacions més enllà dels estrets límits de la “música”.
Aquesta sèrie intenta seguir aquests canvis de manera analítica, per tal d’explicar com i per què els gèneres musicals i post-musicals són com són. El primer programa posa en situació i investiga les primeres reconsideracions del to: sondes que postulaven noves escales construïdes a través de la subdivisió cada vegada més gran dels intervals heretats de temperament igual.
programes relacionats
La música "normal" que escoltem habitualment està desafinada, especialment quan està "afinada". Així, seria millor que la música estigués en harmonia amb les lleis de la física, o cenyida als desitjos de la notació musical?
Transcripció
Transcripció de la nova sèrie Curatorial SONDES #1, a càrrec de Chris Cutler.
Auxiliars
En aquesta selecció musical explorem amb més profunditat les divisions microtonales basades en temperament igual, el sistema d'afinació més utilitzat actualment a la música occidental.