25.10.2016
86 MIN
Anglès

SOBRE L'ESCOLTA
Pensant (a través de) l'oïda

descarregar
cronologia
01:30
06:40
20:50
31:24
46:10
58:21
69:19

Comissariat per Arnau Horta. Música a càrrec d’Annie Goh.

En quina mesura podem pensar en l’escolta? La reflexió filosòfica, profundament arrelada al règim visual, ha tingut tradicionalment una relació problemàtica a l’hora de desenvolupar una teoria de l’escolta i els fenòmens sonors. Al cap i a la fi, no és pas casualitat que el terme grec “theoria” (θεωρία) signifiqui “mirar, veure, contemplar”.

Aquest programa explora l’aparent dificultat de la filosofia en aquesta gestió de l’escolta i el so, com un poderós mitjà deconstructiu per a analitzar alguns dels pilars filosòfics que sustenten el pensament occidental clàssic i modern.

Podem concebre els sons com a objectes o seria més apropiat considerar-los com a esdeveniments? Fins on ens pot dur l’enfocament fenomenològic en vers el so? Podem refiar-nos d’aquest enfocament? I què passa amb els nous materialismes? Són més útils, en termes hermenèutics, quan es tracta del so i de l’escolta? Aquests són alguns dels temes que abordem en el primer lliurament de la sèrie.

Recerca #InternationalPodcastDay 2019-2006: podcasts+escoltats els 10 podcasts més escoltats de 2017 Els més escoltats del nostre arxiu filosofia SOBRE L'ESCOLTA
material addicional
1 resultats
programes relacionats
6 destacats
11.05.2020
65 MIN
Anglès
Son[i]a #311
Alma Söderberg
més Informació

Alma Söderberg és una coreògrafa i performer que treballa amb música i dansa. L’Alma explora l'escolta atenta, l'escolta del ritme i l'escolta del moviment per habitar el polirritme i allò que Eric Davies anomena la 'diferència simultània'.  En aquest podcast, comparteix els múltiples referents musicals que inspiren la seva pràctica coreogràfica: el jazz, el flamenc, el hip-hop, la música experimental i la música afroamericana. També ens parla de multiplicitat, d'escolta reduïda i d'escolta profunda, de deixar-se travessar pel ritme, de la veu, del compartir, d’idiorrítmies, d’Anni Albers, de teixir, d'aprendre a esperar i de jugar.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a +escoltats-maig-2020 Alma Söderberg coreografia dansa
24.12.2018
38 MIN
Son[i]a #278
Jean-Luc Nancy
més Informació

Jean-Luc Nancy parla sobre el cos com a espai de ressonància i com a presència sensible; sobre el silenci com a “extremitat infinita del sonor” i sobre el paper del so i de l'escolta en el context de la pràctica política.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons filosofia Jean-Luc Nancy Re-Imagine Europe
12.06.2016
10 MIN
Anglès
Jacob Kirkegaard
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Jacob Kirkegaard que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Jacob Kirkegaard SOBRE L'ESCOLTA

<ENG> Com a part del nostre procés de recerca sobre l'escolta, l’any 2014 vam entrevistar l'artista danès Jacob Kirkegaard. En aquest podcast, Kirkegaard reflexiona sobre la importància d'escoltar i sosté que l'art sonor pot crear espais purament sensorials que van més enllà d’allò que es percep immediatament, contribuint així a comprendre l'incomprensible.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra els podcasts més escoltats de 2016 Escenes eliminades Jacob Kirkegaard Palestina SOBRE L'ESCOLTA
13.05.2016
20 MIN
Anglès
Son[i]a #226
Alvin Lucier
més Informació

En record d'Alvin Lucier (1931-2021), recuperem una conversa amb Alvin Lucier (realitzada a Boston l’any 2014) on parla, entre moltes altres coses, sobre la necessitat d’escoltar d’una altra manera, sobre els compositors que l’han acompanyat i influït al llarg dels anys o sobre el paper de l’espai i de la tecnologia en el seu treball. DEP.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Alvin Lucier escolta

Aquesta selecció analitza el rol que l'ús de fenòmens aurals pot ocupar en la pràctica de la composició. A través de la implementació d'aquestes tècniques sonores expandides el compositor pot mirar de recalibrar l'oïda de l'audiència, i en aquest procés convidar-los a reconsiderar la mateixa idea de la composició.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Ben Vida Espais sònics Interrupcions Mix Otoacústica selecció musical
SOBRE L'ESCOLTA Pensant (a través de) l'oïda
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58