17.04.2020
103 MIN
Anglès

OBJECTUALITAT #7

descarregar
cronologia
00:01
24:14
36:13
39:43
44:21
53:20
58:42
68:55
71:37
75:22
78:17
83:01
91:21
94:16
OBJECTUALITAT #7

Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió EuropeaMúsica de Kali Malone. Comissariat i produït per Roc Jiménez de Cisneros.

Aquest que escoltes de fons és Lee “Scratch” Perry, el productor, cantant, poeta i pioner absolut que va revolucionar la música jamaicana als anys seixanta i setanta. Però no és pas un dels seus enregistraments. És part de Negus, una pel·lícula de Simone Betruzzi i Simone Trabucchi, el duo també conegut com Invernomuto. Negus és una mena d’exorcisme audiovisual i històric, que uneix música, màgia i política.

El punt de partida en la cronologia espiral de la pel·lícula és un esdeveniment històric real que va tenir lloc al poble italià de Vernasca l’any 1936, en plena ocupació italiana d’Etiòpia: per a celebrar el retorn d’un soldat local ferit, els vilatans van organitzar espontàniament un ritual a la plaça del poble, en el qual van cremar un ninot de paper casolà que simbolitzava Haile Selassie I, l’últim Negus d’Etiòpia i el Messies del moviment Rastafari. Però aquest ninot no és l’única cosa que crema a Negus, perquè, de fet, el foc recorre tota la pel·lícula. El foc que va cremar l’efígie del Negus el 1936; foc com a part del contra-ritual xamànic orquestrat pel mateix Perry a la mateixa plaça del poble, uns 80 anys després; el foc que va consumir el seu llegendari estudi Black Ark a la fi de la dècada dels setanta, la seva manera personal de desfer-se dels “esperits immunds”. I tot això encaixa perfectament aquí, perquè volem parlar de coses que cremen, d’entropia, de la combustió i les seves restes, d’ebullició, de cocció i, lògicament, de menjar.

Alan Moore assenyala el foc i la cocció com el punt d’inflexió crucial en el desenvolupament de la consciència en temps prehistòrics. Moore descriu aquest punt d’inflexió com el moment “en el qual algun homínid va deixar una patata massa prop del foc del campament o, potser, quan un llampec va fulminar aquest desafortunat homínid i, després d’alguns moments d’horror, els seus companys de la tribu van pensar ‘ben mirat, fa bona olor’. Abans de la invenció de la cuina, necessitàvem utilitzar aproximadament el 90% del valor calòric d’un aliment només per a mastegar-lo. Cosa que no és gaire eficient. I per això teníem mandíbules enormes.

Quan vam començar a cuinar i vam trobar una manera d’estovar el menjar, durant els mil·lennis posteriors, la forma de les nostres mandíbules va canviar. Ja no necessitàvem aquestes mandíbules gegantesques, i es van fer més petites. Això va permetre que el nostre crani superior s’expandís enormement, i el vam omplir de cervell”. Aquí queda, el foc no només com l’element clau de la cuina, sinó com un catalitzador per a l’evolució. Stephen Pyne ho expressa així al seu fantàstic, Fire, A Brief History. Diu: “La humanitat i el foc s’han barrejat en una simbiosi pràcticament biològica. A gairebé tot arreu, el foc ha assumit un rostre humà i s’ha convertit en el doble píric de la humanitat. Des de la primera petjada de l’Homo sapiens, l’ecologia del foc ha implicat ecologia humana”.

Quan la física moderna va desenvolupar la nostra noció recent d’entropia, la crema de combustibles quotidians, com ara la fusta que es converteix en brases que es converteixen en cendres, va ser un dels exemples més recurrents de la idea. Les cendres són la millor il·lustració de la irreversibilitat. Podem arreglar un got trencat, un paraigua doblegat o un os fracturat, però quan alguna cosa es crema per complet, no hi ha marxa enrere. Per això el poderós Fènix que s’aixeca de les seves pròpies cendres a la mitologia grega és una imatge tan poderosa, perquè significa invertir la fletxa del temps i tirar l’entropia per la finestra.

És aquesta irreversibilitat el que agrega valor als rituals relacionats amb el foc. Les flames són l’element d’unió que imparteix la brutalitat de l’entropia sobre allò que es promulga, celebra o simbolitza. La infame disco demolition night de 1979, en la qual es van cremar milers de vinils de música disco en un estadi de beisbol de Chicago com a part d’un esdeveniment radicalment racista i homòfob; els suposats sacrificis humans a les antigues cremes de figures de vímet del paganisme cèltic; les cerimònies de sacrifici de foc en múltiples religions vèdiques; incendis d’esglésies provocats per membres de la comunitat black metal noruega als anys noranta; la persecució catòlica de les anomenades bruixes, heretges i d’altres heterodòxies, cremades a la foguera durant l’edat mitjana; les constants referències a “la sang i el foc” a la cultura rasta, per a tornar fugaçment a Jamaica. I la llista continua. De fet, l’adoració del foc es troba entre les formes de religió més antigues registrades, i apareix en diversos graus com una mena d’entitat sobrenatural i extremadament poderosa en gairebé tots els cultes, probablement a causa de la importància del foc a la cultura humana des del Paleolític inferior.

En llocs on el foc és part del paisatge, com a Islàndia, la mitologia està estretament relacionada amb el foc. Islàndia és, òbviament, una terra de gel. Però també és terra de foc, lava i turbulentes ejeccions de vapor que constantment recorden als seus habitants que el món que hi ha sota els nostres peus està més calent del que creiem a vegades. El Völuspa, una col·lecció de mites islandesos compilats al segle XIII però probablement escrits abans, descriu així la fi dels temps: “El sol s’esvaeix, la terra s’enfonsa a la mar, les estrelles desapareixen del cel, i el fum i el foc destrueixen el món mentre les flames arriben al cel”. En una illa amb tanta activitat volcànica, és comprensible que els mites de la creació es forgin en el foc.

L’any 1783, el volcà Laki al sud d’Islàndia va entrar en erupció, propulsant lava, cendres, pols i gas durant almenys vuit mesos, interrompent així els patrons climàtics, l’agricultura, l’economia i el transport en tot l’hemisferi nord. Els seus efectes directes van matar una quarta part de la població d’Islàndia, va causar una fam a Egipte, va congelar una part del riu Mississipí i va frenar les economies del nord d’Europa fins a tal punt que nombrosos historiadors ambientals el consideren un factor important en el procés que va desencadenar la revolució francesa de 1789. És a dir, el foc com una eina increïblement útil, però també un element perillós. I consegüentment, una arma potencial.

Durant segles, el foc i les armes incendiàries es van comptar entre els instruments de guerra més efectius, destructius i temuts en batalles i setges. El foc era la forma més fàcil de destruir territoris, i no requeria gran habilitat. El van fer servir els escocesos en innombrables batudes durant les Guerres d’Independència, en les quals els soldats van cremar grans porcions de camp del nord d’Anglaterra, transformant profundament tota la regió. Anglaterra va adoptar ràpidament les tàctiques escoceses durant la Guerra dels Cent Anys a França, on el foc es va convertir en l’arma principal en un esforç per destruir completament el paisatge francès i, per tant, la seva economia, com sembla confirmar la famosa cita de Jean Juvénal des Ursins: “La guerra sense foc és com les salsitxes sense mostassa”.

Al principi de Carrie, la novel·la escrita per Stephen King el 1974, la protagonista rep tot tipus d’abusos sota l’aigua, a les dutxes de les noies després de la classe d’educació física, i tanca el cercle d’odi al final de la història amb l’oposat a l’aigua: foc, consumint tot i tothom al ball de graduació. Shelley Stamp assenyala que “Carrie no destrueix l’escola sinó que la sotmet a una purga ritual a través del foc i l’aigua, utilitzant les mànegues d’aigua i l’equip elèctric”. Així doncs, la catàstrofe final de la novel·la és un acte de rebel·lia adolescent de la Carrie davant del constant adoctrinament de la seva mare sobre la purificació.

El foc també és un dels fils comuns al llarg de la trilogia de The Dark Knight, de Christopher Nolan. A les tres pel·lícules, el foc és gairebé sinònim del poder incontrolable, malèvol i cru dels vilans que terroritzen Gotham. Però, per sobre de tot, és, novament, un símbol de la purificació mitjançant la immolació d’un sistema podrit i corrupte, això que els rastafaris anomenen Babilònia. En el primer episodi, mentre incendia la residència Wayne, Ra’s al Ghul li diu a Batman que “quan un bosc creix de manera massa descontrolada, un foc de purga és inevitable i natural”. A la segona part, mentre Wayne mira d’entendre el comportament irracional del Joker, Alfred li diu que “alguns homes només volen veure el món cremant-se”, just abans que el Joker comenci a calar foc als carrers de Gotham. I al tercer i últim lliurament, Bane cita A Tale of Two Cities de Charles Dickens amb el seu simple i ombrívol advertiment del futur immediat: “El foc puja”.

En efecte, Bane, però no a tot arreu. A la Terra, o en qualsevol altre gran objecte amb suficient força gravitacional, el foc apunta cap amunt. Quan una flama crema, escalfa l’atmosfera al seu voltant, fent que l’aire s’expandeixi i es torni menys dens. La gravetat atreu aire més fred i dens a la base de la flama, desplaçant l’aire calent que, com diu Bane, puja. Però a l’espai exterior, per exemple dins d’una nau espacial, amb menys oxigen, menys gravetat, l’aire calent s’expandeix però no pas cap amunt. A l’espai, les flames s’expandeixen de manera esfèrica, i són molt més difícils d’apagar. El març de 2009, la NASA va començar a provar el FLEX (abreviatura de FLame Extinguishment Experiment) a l’Estació Espacial Internacional, per tal d’entendre millor com es comporta el foc en microgravetat i per a desenvolupar mecanismes d’extinció d’incendis per a futurs vehicles tripulats, que és per descomptat una prioritat en un medi tan delicat.

La novel·la de ciència-ficció d’Andy Weir Artemis és un thriller enginyós i ple d’acció ambientat en una colònia lunar enmig d’una complexa conspiració de diners, energia, màfia i comunicacions d’alta velocitat. Però en el fons, Artemis és també, simplement, una història sobre l’escassetat, sobre les coses que falten a la colònia. A la Lluna no hi ha aire, hi ha molta menys gravetat, i els béns quotidians essencials són extremadament difícils d’aconseguir, per la qual cosa la trama gira entorn del personatge principal, Jazz Bashara, bregant amb les coses que falten a la colònia lunar, així com les coses que els habitants d’Artemis han d’evitar costi el que costi – com el foc. En un passatge de la novel·la, Jazz es troba amb un acabalat home de negocis de Artemis, que trivialitza el perill que els seus estimats havans de contraban constitueixen en aquest fràgil entorn. “Tinc una habitació hermètica! El meu fum no molesta ningú! És una injustícia!” al qual Jazz respon: “Ves a la merda. És foc! Un incendi a Artemis seria un malson. No podem sortir a l’exterior, precisament. Els materials inflamables són il·legals tret que siguin indispensables. L’últim que volem és un munt d’idiotes passejant-se amb encenedors”.

Fora de l’àmbit de la ficció, “un munt d’idiotes passejant-se amb encenedors” podria servir també com a lema dels brutals incendis forestals que van destruir prop d’un milió d’hectàrees de selva amazònica l’estiu de 2019. Aquest gran augment en el número d’incendis forestals a la regió es va deure a una combinació dels mètodes de cultiu il·legals però comuns de tala i crema (el tall i la crema de plantes per a netejar la terra per al cultiu), amb el sobtat augment de les temperatures que comporta l’estació seca, incrementat en gran manera per la desídia total de les empreses i governs involucrats en l’explotació de la selva tropical.

Les tècniques de tala i crema s’han utilitzat durant milers d’anys a la conca de l’Amazones, i poden veure’s com una mena de farmakon: verí i remei. Fàcilment destructiu quan els factors externs s’alineen, i també directament responsable de la gran quantitat de “sòl negre” a la regió, que els pobles indígenes de la zona han utilitzat durant segles per a convertir les àrides prades amazòniques en terra fèrtil. Aquests trossos foscos del terreny es coneixen com “terra preta”, literalment “sòl negre” en portuguès, a causa del seu característic color negre, conseqüència del carbó vegetal, l’ingredient principal d’una mescla que també inclou fragments d’os, ceràmica i excrements d’animals. El carbó roman en el sòl durant milers d’anys i ajuda a retenir minerals i nutrients, per la qual cosa aquest subproducte de la crema ha estat un agent crucial en el desenvolupament de l’agricultura a l’Amazònia.

Al seu llibre Environment, Scarcity, and Violence, Thomas F. Homer-Dixon destaca la importància de les regions forestals tropicals no només com un embornal de diòxid de carboni, sinó també com “un enorme dipòsit d’informació genètica, la majoria continguda en insectes i microbis encara per identificar o catalogar. La biodiversitat del planeta és un recurs enorme per al desenvolupament de nous cultius, medicaments i una àmplia gamma de productes industrials, des de pintures fins a lubrificants”. Homer-Dixon assenyala també la correlació directa entre la simplificació dels ecosistemes (és a dir, la reducció de la biodiversitat a les terres de cultiu, els boscos plantats i d’altres ecosistemes gestionats) i l’extinció. I es refereix a l’extinció a petita escala, però el mateix es pot aplicar als anomenats esdeveniments d’extinció massiva, dels quals els experts n’han aconseguit identificar cinc fins avui, tots ells en temps prehistòrics, més un sisè en procés, gràcies als nostres esforços titànics.

L’any 2009, el paleontòleg Peter Ward va proposar la seva provocadora hipòtesi de Medea que ofereix una interpretació de les extincions massives en termes d’autodestrucció: la idea que la vida multicel·lular a la Terra és suïcida, o biocida, per naturalesa. O, en les seves pròpies paraules, que “la vida no és benigna per a les espècies diferents de si mateixa”. Segons aquesta hipòtesi, que utilitza el mite grec de Medea (la Terra), que mata els seus propis fills (la vida multicel·lular) com a metàfora, les extincions massives són simplement la manera en què la Terra torna al seu estat microbià per defecte. De fet, la teoria de Ward és similar al mite del Fènix, un mecanisme anti-Gaia que disminueix el seu propi nivell d’entropia. La qual cosa inclou l’actual crisi ecològica provocada per l’home, per cert.

Potser l’exemple més conegut dels cinc grans esdeveniments d’extinció massiva, encara que no pot interpretar-se com un esdeveniment medeà, ja que no va tenir res a veure amb microbis ni amb vida intel·ligent a la Terra, està directament connectat al foc. En aquest cas, foc de l’espai exterior. És conegut com l’esdeveniment d’extinció del Cretaci-Paleogen, fa uns 66 milions d’anys, i va ser un dels principals punts d’inflexió a la vida del planeta, que va esborrar els dinosaures de la faç de la Terra, juntament amb tres quartes parts de les espècies de fauna i flora. La causa encara està en debat, però està força acceptat que una bola de foc de 10 a 15 quilòmetres, un asteroide, va impactar en el que ara és la península de Yucatán de Mèxic, alliberant més de mil milions de vegades l’energia dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki. Els efectes a curt termini de l’impacte d’aquesta colossal bola de foc inclouen la incineració de grans superfícies terrestres pel pols de calor del projectil, per l’explosió i l’assentament de la pols i el vapor d’aigua i l’oxidació del nitrogen atmosfèric i la consegüent eliminació de l’ozó. Una vegada més, el foc com un dels elements decisius del curs del planeta.

De fet, avui es fa difícil imaginar la Terra sense foc. Però així va ser durant molt de temps. Un planeta a prova d’incendis, simplement perquè alguns dels prerequisits essencials per al foc no existien en absolut. Durant més de dos mil milions d’anys, la nostra atmosfera pràcticament no contenia oxigen. Les cianobactèries van començar a produir oxigen per fotosíntesi fa uns 2.700 milions d’anys. De fet, l’oxigen va començar a abundar fa tan sols uns 500 milions d’anys. Les plantes aptes per a la combustió no van aparèixer fins fa 400 milions d’anys, per la qual cosa els primers incendis reals no van existir en aquest planeta abans del període Devonià primerenc, cosa que les dates més antigues de carbó fòssil semblen confirmar.

L’afirmació d’Andrew Scott que “el foc és una expressió de la vida a la Terra i un índex de la història de la vida” resulta una mica exagerada i extremadament antropocèntrica, perquè la vida al planeta blau va molt més enrere que nosaltres. Però és fàcil equiparar el foc amb diversos períodes d’acceleració. La qual cosa no significa pas acceleració per a la “vida” en general, clar. No un augment en la biodiversitat, sinó una acceleració de LA NOSTRA espècie. Va passar al Plistocè, i una vegada més, molt recentment, amb la Revolució Industrial. Fa un parell de segles, els humans van canviar la biomassa superficial per biomassa fòssil per a cremar i alimentar la nova i creixent xarxa industrial, per a impulsar la producció d’aliments, incrementar la població fins a un nou extrem, etc. És difícil imaginar tot això sense el foc industrial enllaunat. Així que l’afirmació de Scott del foc “com un índex de la història de la vida” pot ser que no resulti tan triomfant com sembla.

L’artista suís Dave Phillips, un dels nostres convidats en aquest episodi, diu: “no podem existir sense insectes, són crucials per a les nostres vides. Els insectes poden existir sense els humans, igual que la majoria de les altres espècies, potser hi hauríem de pensar una mica”. Amb ell parlem sobre els ecosistemes en relació a la seva pràctica de música de protesta ritual. També en aquest episodi comptem amb l’escriptor i filòsof holandès Rick Dolphijn. El seu treball sobre el nou materialisme gravita cap al menjar i allò que ell denomina el nou continu alimentari. Parlem amb ell sobre aliments, begudes i substàncies per a millorar el rendiment. Però abans arrenquem amb una conversa sobre cendres, foc, dissidència sexual, fletxes de temps i temporalitats als Andes, amb l’advocat i pensador equatorià Diego Falconí.

programes relacionats
5 destacats
03.08.2018
77 MIN
Anglès
OBJECTUALITAT #6
més Informació

Mines de liti, sectes trotskistes, caixes negres, èxodes planetaris, arquitectura augmentada, una ciutat tan gran com tota la Terra, la mitologia d’Area 51. McKenzie Wark, Liam Young i Mette Edvardsen creuen aquestes i d’altres idees en un intent de pensar en l’espai com alguna cosa més que un medi. L’espai com a objecte.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials objectualitat #els 10 podcasts més escoltats de 2018 arquitectura coreografia Creative Commons objectualitat podcasts duracionals Re-Imagine Europe Roc Jiménez de Cisneros Stephan Mathieu
30.06.2015
91 MIN
Anglès
Son[i]a #209
EVOL
més Informació

Roc Jiménez de Cisneros parla sobre la deconstrucció i reinterpetació lliure d'EVOL del "Continuum" de György Ligeti i "Opus 17a" de Hanne Darboven, i com aquestes obres encaixen dins de la pràctica artística del duo. La conversa inclou idees poc usuals sobre el temps en la música, enginyeria inversa algorítmica, complexitat a través de la simplicitat, anti-clímax, música de trance ancestral, estats mentals estranys i el concepte de superavorriment de Dick Higgins.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a computer music els podcasts més escoltats de 2015 EVOL György Ligeti Hanne Darboven Roc Jiménez de Cisneros
09.04.2020
86 MIN
Anglès
Son[i]a #309
Terike Haapoja
més Informació

L'artista finlandesa Terike Haapoja ens convida a imaginar aquest posthumanisme, un «nosaltres» híbrid, expansiu, empàtic on càpiguen l'ambigüitat i la diferència, l'enteniment polític entre espècies, i on s'acabi per sempre amb la mòrbida fantasia de l’excepcionalisme humà i de la jerarquia de les espècies. Informada per conceptes com el veganisme negre de Syl Ko, la teoria expandida dels drets dels animals de Donaldson i Kymlicka o la politica sexual de la carn de Carol J. Adams, Terike s'atreveix a pensar en un món més enllà de l’animalització, de l'ordre que separa els éssers en protegits i descartables.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme art mediambiental Dave Phillips drets dels animals no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts veganisme
30.06.2020
4 MIN
Anglès
Son[i]a #309. Terike Haapoja
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb l'artista finlandesa Terike Haapoja que no vam poder incloure en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra art mediambiental Escenes eliminades no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts

El mix de Dave Phillips és un veritable assalt als sentits que reflexiona sobre les durades extremes en la música i sobre la nostra relació amb la temporalitat del so.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Dave Phillips Interrupcions Mix podcasts duracionals selecció musical
OBJECTUALITAT #7
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58