08.10.2012
40 MIN
Anglès

MEMORABILIA. COL·LECCIONANT SONS AMB…
Jonny Trunk. Part I

descarregar

Produït per Matias Rossi

Artífex d’una col·lecció de prop de vuit mil discos, Jonny Trunk confessa que des de ben petit els seus pares li van transmetre una màxima que no ha deixat mai de practicar: “Si compres una cosa nova, hi perds diners”. Tanmateix, el que fa de la seva col·lecció discogràfica un cas excepcional i digne de compartir no són només les xifres, sinó els dos mil discos de library music o música d’arxiu que s’hi inclouen.

No és fàcil trobar una traducció del concepte de “library music” ni resumir en poques paraules què és i com és. La “library music”, sonorizzazioni (un altre dels termes que s’utilitza en aquest fascinant submón musical) o música d’arxiu engloba les produccions sonores que es destinen a un ús professional en el context del cinema, la televisió i la ràdio. Es tracta, doncs, d’una prolífica indústria que, segons els especialistes, va experimentar el seu moment d’esplendor creatiu entre els anys seixanta i mitjans dels vuitanta i que es regeix per unes normes estètiques, de producció, comercialització i distribució fora dels canals establerts.

És una música utilitària i amb una finalitat comercial clara en la qual, paradoxalment, el músic i compositor es professionalitza i es veu obligat a resoldre qüestions i proposicions amb un alt grau d’abstracció, com per exemple, desplegar una narrativa supeditada a la imatge (en les bandes sonores) o concebre un imaginari del qual no hi ha referents. És també un gènere escassament documentat, abonat de rareses i ple d’experiments estranys.

Recerca MEMORABILIA Jonny Trunk Matías Rossi MEMORABILIA música d'arxiu
material addicional
1 resultats
programes relacionats
9 destacats

Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista gramofònic Anki Toner, que va tenir lloc la primavera-estiu de 2012.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Anki Toner col·lecció col·leccionista Conversa Creative Commons gramofonia MEMORABILIA

Aquesta selecció musical es va fer servir com a avançament de la sessió de MEMORABILIA. Col·leccionant sons amb... Ed Veenstra, que va tenir lloc el 15 d'abril de 2011 al MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Audio_EXTRA Broken Music Ed Veenstra selecció musical Teaser

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Jonny Trunk que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Escenes eliminades Jonny Trunk música d'arxiu

Aquest mix és una introducció exhaustiva i un tribut al llegat de la library music feta a Itàlia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions 2014bestshows Mix música d'arxiu Raul Pratginestos selecció musical

Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista sonor Jonny Trunk, que va tenir lloc l'abril-maig de 2012, per a preparar un monogràfic sobre la seva col·lecció sonora.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Conversa Creative Commons Jonny Trunk música d'arxiu

Jonny Trunk selecciona els seus quinze temes favorits de les quinze millors companyies de "library music" de la seva àmplia col·lecció.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA Jonny Trunk MEMORABILIA música música d'arxiu selecció musical summerishere

Selecció musical d'algunes de les joies secretes de la col·lecció sonora d'Ed Veenstra, especialitzada en Broken Music (música feta per artistes plàstics), discos objecte, anti-discos i altres rareses.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA Broken Music Ed Veenstra MEMORABILIA selecció musical
Com avançament a la seva conferència/audició, Jonny Trunk selecciona deu joies de la seva col·lecció sonora.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Audio_EXTRA Jonny Trunk MEMORABILIA música d'arxiu summerishere Teaser

L'holandès Ed Veenstra col·lecciona tota mena d'objectes musicals d'artistes plàstics que en algun moment de les seves carreres han treballat en el mitjà sonor. Discos, però també el que ell denomina anti-discos, formats estranys, impossibles i inclassificables, que s'aproximen a l'objecte des d'una perspectiva radicalment diferent i transcendeixen les funcions tradicionals del suport discogràfic.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA Broken Music col·lecció Ed Veenstra
MEMORABILIA. COL·LECCIONANT SONS AMB… Jonny Trunk. Part I
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58