MEMORABILIA. COL·LECCIONANT SONS AMB…
Jonny Trunk. Part I
Produït per Matias Rossi
Artífex d’una col·lecció de prop de vuit mil discos, Jonny Trunk confessa que des de ben petit els seus pares li van transmetre una màxima que no ha deixat mai de practicar: “Si compres una cosa nova, hi perds diners”. Tanmateix, el que fa de la seva col·lecció discogràfica un cas excepcional i digne de compartir no són només les xifres, sinó els dos mil discos de library music o música d’arxiu que s’hi inclouen.
No és fàcil trobar una traducció del concepte de “library music” ni resumir en poques paraules què és i com és. La “library music”, sonorizzazioni (un altre dels termes que s’utilitza en aquest fascinant submón musical) o música d’arxiu engloba les produccions sonores que es destinen a un ús professional en el context del cinema, la televisió i la ràdio. Es tracta, doncs, d’una prolífica indústria que, segons els especialistes, va experimentar el seu moment d’esplendor creatiu entre els anys seixanta i mitjans dels vuitanta i que es regeix per unes normes estètiques, de producció, comercialització i distribució fora dels canals establerts.
És una música utilitària i amb una finalitat comercial clara en la qual, paradoxalment, el músic i compositor es professionalitza i es veu obligat a resoldre qüestions i proposicions amb un alt grau d’abstracció, com per exemple, desplegar una narrativa supeditada a la imatge (en les bandes sonores) o concebre un imaginari del qual no hi ha referents. És també un gènere escassament documentat, abonat de rareses i ple d’experiments estranys.
programes relacionats
Conversa amb Anki Toner sobre la seva col·lecció sonora
Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista gramofònic Anki Toner, que va tenir lloc la primavera-estiu de 2012.
Ed Veenstra. Teaser
Aquesta selecció musical es va fer servir com a avançament de la sessió de MEMORABILIA. Col·leccionant sons amb... Ed Veenstra, que va tenir lloc el 15 d'abril de 2011 al MACBA.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Jonny Trunk que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Vietata la vendita. Sonorizzazioni e commenti sonori: la library music feta a Itàlia
Aquest mix és una introducció exhaustiva i un tribut al llegat de la library music feta a Itàlia.
Conversa amb Jonny Trunk sobre la seva col·lecció sonora
Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista sonor Jonny Trunk, que va tenir lloc l'abril-maig de 2012, per a preparar un monogràfic sobre la seva col·lecció sonora.
Jonny Trunk. Part II
Jonny Trunk selecciona els seus quinze temes favorits de les quinze millors companyies de "library music" de la seva àmplia col·lecció.
Ed Veenstra. Part II
Selecció musical d'algunes de les joies secretes de la col·lecció sonora d'Ed Veenstra, especialitzada en Broken Music (música feta per artistes plàstics), discos objecte, anti-discos i altres rareses.
Jonny Trunk. Teaser
Ed Veenstra. Part I
L'holandès Ed Veenstra col·lecciona tota mena d'objectes musicals d'artistes plàstics que en algun moment de les seves carreres han treballat en el mitjà sonor. Discos, però també el que ell denomina anti-discos, formats estranys, impossibles i inclassificables, que s'aproximen a l'objecte des d'una perspectiva radicalment diferent i transcendeixen les funcions tradicionals del suport discogràfic.