21.05.2012
17 MIN
Anglès

MEMORABILIA. COL·LECCIONANT SONS AMB…
Ed Veenstra. Part II

descarregar

A principis dels seixanta l’artista Milan Knížák va començar a experimentar amb discos de vinil, ratllant-los, pintant-los o fins i tot trencant-los. Aquestes modificacions no només afectaven radicalment les composicions contingudes als discos, sinó que expandien la seva funcionalitat. Com que era pràcticament impossible transcriure aquests sons distorsionats mitjançant mètodes de notació musical estàndard, Knížák considerava aquests discos, amb tots els talls, taques de pintura, forats, cola i ratllades com una nova forma de notació musical. Els discos es convertien en objectes d’art.

El 18 de febrer de 1988 es va inaugurar l’exposició titulada “Broken Music” a la Daadgalerie de Berlín. La mostra, a càrrec d’Ursula Block i Michael Glasmeier, presentava objectes, cobertes i instal·lacions d’artistes plàstics amb un denominador comú: l’ús dels discos. Moltes de les peces exhibides contenien sons creats per artistes visuals. El catàleg de l’exposició, amb assajos teòrics, un repàs històric i una discografia il·lustrada extensa és, encara avui, un recurs indispensable per a qualsevol persona interessada en les obres d’artistes plàstics relacionades amb el mitjà discogràfic o el so.

Més de vint anys després de l’exposició i de la publicació del seu catàleg, mai reeditat, el terme Broken Music ha sobreviscut com a gènere, encara que la seva definició sembla haver-se restringit a les obres sonores realitzades per artistes plàstics. Aquesta selecció de temes se centra en artistes visuals per als quals el so representa una extensió del seu treball plàstic. Alguns dels discos han estat escollits pel seu caràcter de raresa. D’altres, simplement perquè si. Ed Veenstra, 2011

Música seleccionada per Ed Veenstra. Mescla produïda per Genís Segarra

2012. Tots els drets reservats. © dels temes dels artistes i/o dels segells discogràfics.
Recerca MEMORABILIA Broken Music Ed Veenstra MEMORABILIA selecció musical
material addicional
1 resultats
programes relacionats
9 destacats
25.09.2020
58 MIN
Anglès
SONDES #28
més Informació

A mesura que els nous recursos musicals continuen expandint-se, Chris Cutler segueix a SONDES #28  la incorporació en nous treballs de serres, paper de vidre i eines elèctriques, artesans i màquines de teixir, i continua investigant la reutilització de ràdios i gramòfons com a recursos musicals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Sondes Broken Music Chris Cutler Els més escoltats - Setembre 2020 ràdio turntablisme

Transcripció de SONDES #28, a càrrec de Chris Cutler.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Sondes Broken Music Chris Cutler ràdio Transcripció SONDES
12.10.2012
61 MIN
Anglès
INTERRUPCIONS #9
Metadiscos
més Informació

Selecció de discos que esmenten, simulen, utilitzen o estudien el fenomen del disc, el tocadiscos i/o l'enregistrament.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Anki Toner gramofonia Mix selecció musical

El col·leccionista Jonny Trunk ens descobreix un gènere difícil de trobar i alhora extremadament familiar: la "library music" o música d'arxiu; definida por ell mateix com "el soroll que fa la televisió de nit".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA Jonny Trunk Matías Rossi MEMORABILIA música d'arxiu

Transcripció de la conferència "Broken Music, anti-records and object records" a càrrec d'Ed Veenstra.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Broken Music col·lecció Creative Commons Ed Veenstra Transcripció

Aquesta selecció musical es va fer servir com a avançament de la sessió de MEMORABILIA. Col·leccionant sons amb... Ed Veenstra, que va tenir lloc el 15 d'abril de 2011 al MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Audio_EXTRA Broken Music Ed Veenstra selecció musical Teaser

Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista holandès Ed Veenstra, que va tenir lloc l'abril de 2011, per a preparar un monogràfic sobre la seva col·lecció sonora.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Broken Music col·lecció Conversa Ed Veenstra MEMORABILIA

L'holandès Ed Veenstra col·lecciona tota mena d'objectes musicals d'artistes plàstics que en algun moment de les seves carreres han treballat en el mitjà sonor. Discos, però també el que ell denomina anti-discos, formats estranys, impossibles i inclassificables, que s'aproximen a l'objecte des d'una perspectiva radicalment diferent i transcendeixen les funcions tradicionals del suport discogràfic.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA Broken Music col·lecció Ed Veenstra

Llegenda de la "noise music" internacional, William Bennett és també un àvid col·leccionista de discos. Crític alhora que eclèctic en la seva tasca d'acumulació selectiva, la col·lecció discogràfica de l'artista britànic constitueix un singular laberint de sons des del qual traçar diferents recorreguts per les filies musicals del seu propietari.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA 2006-2016: els podcasts més escoltats en deu anys William Bennett
MEMORABILIA. COL·LECCIONANT SONS AMB… Ed Veenstra. Part II
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58