MAGATZEM #1
Poètiques i polítiques de l’emmagatzematge i l’ús circular

Visita als magatzems municipals de Barcelona, 2023. Foto: Antonio Gagliano.
Poètiques i polítiques de l’emmagatzematge i l’ús circular és un grup de recerca-acció sorgit a Hangar i reunit al voltant d’una preocupació generalitzada per l’emmagatzematge i totes les seves conseqüències en el sector artístic. Integrat per David Bestué, Lucia C. Pino, Francesc Ruiz, Esther Doblas, Antonio Gagliano i Anna Manubens, el grup ha abordat des de finals de 2022 les diferents maneres en què pràctiques —sovint eclipsades— com l’emmagatzematge, el desmuntatge, el reciclatge, la desaparició o el dol —i la seva connexió amb allò que entenem com una infraestructura absent, encara pendent de ser inventada— promouen una conversa sobre la sostenibilitat del context artístic, l’enfrontament amb la sobreproducció o la necessitat d’imaginar alternatives al postulat de la conservació patrimonial per sempre o el creixement infinit.
Seguint el treball del grup, aquesta minisèrie es desplega en tres capítols per compartir la simptomatologia i possibles respostes als desafiaments actuals de l’emmagatzematge temporal i el comissariat pal·liatiu d’obres i llegats. En aquest primer episodi, Anna Manubens, David Bestué, Lucia C. Pino i Francesc Ruiz connecten processos de treball artístic amb cadenes més àmplies de transformació de la matèria. Parlen de desballestadors, depuradores, abocadors, camions, i subratllen l’energia o fascinació estètica que de vegades produeixen les deixalles i la memòria palpitant dels materials en moviment. Analitzen també la multiplicació dels trasters i les seves promeses, l’emmagatzematge com a crisi o instant de caiguda lliure, i la perplexitat de saber-se part d’una generació a qui li ha estat arrabassat l’espai.
Coproduït per:
Conversa: Antonio Gagliano, Francesc Ruiz, Anna Manubens, Lucía C. Pino, David Bestué i Anna Ramos. Guió i producció sonora: Antonio Gagliano. Finalització: Albert Tarrats. Veu: Valeria Brugnoli. Sons: Albert Tarrats i Anna Ramos.
CC BY-NC-ND 4.0 DEED. Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional
programes relacionats
Fernando Domínguez Rubio