28.08.2008
52 MIN
Anglès

LES OBRES RADIOFONIQUES DE JUAN MUÑOZ
A Man in a Room, Gambling

descarregar
LES OBRES RADIOFONIQUES DE JUAN MUÑOZ

A càrrec de Juan Muñoz

“A Man in a Room, Gambling” (1992) gira entorn dels trucs de cartes, molt comuns als repertoris dels mags però també al carrer. Juan Muñoz va unir en aquesta obra l’interès per la figura de l’especialista amb la cultura popular del joc. Abrigallat per la música de Gavin Bryars, l’artista descriu els trucs amb una nitidesa gairebé científica i intencionadament tècnica. Les explicacions dels trucs semblen fórmules químiques o receptes de cuina; el locutor va recitant amablement les instruccions però, per més que l’oïdor s’esforci en la seva atenció, ensopegarà amb la impossibilitat d’executar-les.

L’obra es reclou en l’absurd de pretendre reconstruir una experiència visual prescindint de la imatge. Dividida inicialment en programes breus que havien d’inserir-se en la programació habitual de la ràdio en dies consecutius, cada programa comença amb un “Bona nit, el programa d’avui anirà sobre el truc tal” i, a l’escoltar-los ara comprimits i consecutius, s’exagera la sensació d’irrealitat, la sensació que el programa mateix és un truc.

Juan Muñoz va recórrer amb freqüència a la figura del mag, de l’il·lusionista i, sobretot, escenificador de trucs visuals. Se sentia un il·lusionista de la sensibilitat i del pensament. Els mags no desvetllen els seus trucs, no revelen els seus secrets. Per a Muñoz no es tractava de desvetllar els seus secrets professionals, ja que els trucs desvetllats i els textos que llegeix l’artista provenen de diferents publicacions sobre aquests temes.

Jugar amb informació coneguda sobre el que ha de romandre en secret interessava a Muñoz com a metàfora en la seva obra. Narrador d’històries, mestre de cerimònies invisible, organitzador absent d’esdeveniments…, els trucs servien a Muñoz per a descriure’s a ell mateix però també per a parlar del paper de l’artista en el seu temps.

Aquesta obra és una producció de la galeria Artangel de Londres (James Lingwood), en col·laboració amb Gavin Byars Ensemble.

Especials Juan Muñoz col·lecció Juan Muñoz màgia
material addicional
1 resultats
programes relacionats
3 destacats

Muñoz recupera textos de patents trobades durant els seus dies de lectura a la New York Public Library en les quals es parla de materials, tècniques de construcció i formes constructives per a evitar l'eco en l'interior dels espais.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Juan Muñoz Alberto Iglesias arquitectura John Malkovich Juan Muñoz

"Will it Be a Likeness" és probablement l'obra més teatral i menys musical que va produir Juan Muñoz.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Juan Muñoz John Berger Juan Muñoz

A "Building for Music", Juan Muñoz analitza, amb la col·laboració d’Alberto Iglesias, la influència de l’arquitectura en la música i en la composició.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Juan Muñoz arquitectura col·lecció Juan Muñoz
LES OBRES RADIOFONIQUES DE JUAN MUÑOZ A Man in a Room, Gambling
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58