INTERRUPCIONS #4
Quimera Bregman / Deutsch – 47 minuts d'atenció bifurcada
A càrrec de Florian Hecker
El punt de partida d’aquest programa consta de dues publicacions de mitjan anys noranta: “Musical Illusions and Paradoxes” de Diana Deutsch i “Demonstrations of Auditory Scene Analysis: The Perceptual Organization of Sound” d’Albert S. Bregman i Pierre A. Ahad. Aquests dos CDs contenen demostracions del treball d’investigació en psicoacústica (Bregman) i psicologia musical (Deutsch) dels seus respectius autors.
Tots dos volums comencen amb un comentari dels propis autors i van acompanyats de notes molt exhaustives amb descripcions del contingut sonor, a més d’instruccions i suggeriments referents a paràmetres d’escolta com el volum de reproducció, la col·locació dels altaveus, la distància respecte als mateixos, i la necessitat o no d’auriculars en cadascuna de les peces.
Els enregistraments i els textos adjunts conformen un paquet en el qual l’oïdor verifica els objectius dels CDs a través d’un encontre sonor subjectiu.
programes relacionats
Deleted Scenes
Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista sonora i cellista experimental Anthea Caddy, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Ampliem la nostra conversa al diàleg entre la seva pràctica i la ciència i l'acadèmia. També parlem d'infrasons, dades d'ona llarga, miralls, reflexions, l'inaprensible i la negociació amb l'entorn i l'espai.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Jacob Kirkegaard que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Procés de recerca: Jacob Kirkegaard
<ENG> Com a part del nostre procés de recerca sobre l'escolta, l’any 2014 vam entrevistar l'artista danès Jacob Kirkegaard. En aquest podcast, Kirkegaard reflexiona sobre la importància d'escoltar i sosté que l'art sonor pot crear espais purament sensorials que van més enllà d’allò que es percep immediatament, contribuint així a comprendre l'incomprensible.
Deutsche Kassettentäter. L'eclosió de la cultura de cassets casolans a Alemanya #2
Alfred Hilsberg, fundador del segell discogràfic ZickZack, i l'escriptor Frank Apunkt Schneider parlen sobre el context cultural, social i polític d'Alemanya a les acaballes dels setanta, un brou de cultiu que va donar lloc a una música radicalment nova que Schneider defineix com "l'agressió sense rumb dels sorolls alliberats".
EVOL
Roc Jiménez de Cisneros parla sobre la deconstrucció i reinterpetació lliure d'EVOL del "Continuum" de György Ligeti i "Opus 17a" de Hanne Darboven, i com aquestes obres encaixen dins de la pràctica artística del duo. La conversa inclou idees poc usuals sobre el temps en la música, enginyeria inversa algorítmica, complexitat a través de la simplicitat, anti-clímax, música de trance ancestral, estats mentals estranys i el concepte de superavorriment de Dick Higgins.
Fenòmens psicoacústics com a material compositiu
Aquesta selecció analitza el rol que l'ús de fenòmens aurals pot ocupar en la pràctica de la composició. A través de la implementació d'aquestes tècniques sonores expandides el compositor pot mirar de recalibrar l'oïda de l'audiència, i en aquest procés convidar-los a reconsiderar la mateixa idea de la composició.
Exclusives
Obres exclusives de Florian Hecker i Ryoji Ikeda.