20.02.2014
43 MIN
Anglès

INTERRUPCIONS #16
Sobre la durada: el silenci no està disponible; sisplau, compra temps o canvia de dimensió

descarregar

A càrrec de Dave Phillips

El temps afecta l’existència de diverses maneres que deixen en un segon terme, fins al punt de fer-los gairebé obsolets, els sistemes cronomètrics unidimensionals concebuts per l’home. Tal com el representem avui, el temps té més a veure amb una mentalitat econòmica i amb projeccions de valors, que no pas amb la nostra pròpia naturalesa: els minuts, hores, dies, mesos i anys no són més que convencions que ens permeten funcionar dins d’uns altres límits establerts per l’home.

Quan aspectes com ara els nivells d’energia, la intensitat, la densitat, la química del cos, la humitat, la temperatura, la fortalesa i la debilitat, l’atenció, la complexitat, l’experiència, l’espai, la matèria o els estats d’ànim (entre molts d’altres) entren a formar part de la percepció, la fragilitat dels sistemes cronomètrics es fa encara més aparent. La retrospectiva i/o la reflexió fan de tot aquest assumpte un embolic encara més complex. Excepte, per descomptat, quan el temps equival a diners; això ja sabem cap a on va: «un bitllet d’anada cap a la merda, sisplau». Tocar les puntes dels pols en desglaç.

Podríem comparar la mesura cronomètrica a la reducció que representa el llenguatge verbal: manyocs de soroll que obstaculitzen i alhora fingeixen generar comprensió. Encara que en un primer moment tots dos semblen oferir el contrari, i a la seva manera poden suggerir idees interessants, de seguida ens adonem de la seva absoluta manca de totalitat i de profunditat emocional quan observem de prop les lleis o patrons respectius.

Els enfocaments racionals o lògics descriuen intents similars, però en realitat només ens mostren una fracció (la punta) de la comprensió, que es produeix en diferents nivells de manera simultània. Si la vida tingués només una dimensió, potser n’hi hauria prou amb la lògica. Estem perdent la consciència o ja l’hem perduda del tot? El so en relació amb la durada i la intensitat al·ludeix a algunes de les essències de la vida que ens podrien despertar de nou. Reavalua i reconsidera; treu-te aquests bolquers – a pèl! Alguns orificis estaran sempre en silenci.

El procés de comprensió consta de (com a mínim) set nivells, dels quals només un es pot reduir a paraules. Comptar el temps incloent-hi el silenci i el soroll podria ser una proposta més realista, però no deixaria de ser una reducció. La durada és el temps durant el qual una cosa continua, però què passa quan aquesta continuació és un error? Com podem alliberar-nos d’un error que fa molts segles que perdura, com la por de Déu, si Fear of God (la banda), que va durar només divuit mesos, encara porta cua vint-i-cinc anys després?

Potser els silencis entre els sorolls contenen més tensió i significat, però quan una seqüència sistematitzada de silencis pronunciats afegeix caràcter a la textura, està abordant el contingut realment? I més important encara: ofereix alguna resposta útil? Ai aquesta extraordinària capacitat dels humans d’atribuir significat a tot… Percepció a curt i llarg termini en un mateix marc temporal amb resultats molt diferents.

La primera i la quarta part del podcast tenen la mateixa durada cronomètrica, malgrat que la primera conté la meitat de peces. La quarta part proposa una culminació de l’experimentació sonora i de textures dins de les mateixes limitacions de temps que mira de desafiar. Quina part transmet un sentit determinat del temps i per què, i com hi intervenen la resta d’aspectes esmentats anteriorment?

La majoria de dimensions encara estan per explorar.

Dave Phillips

Recerca Interrupcions Dave Phillips Interrupcions Mix podcasts duracionals selecció musical
material addicional
1 resultats
programes relacionats
4 destacats
17.04.2020
103 MIN
Anglès
OBJECTUALITAT #7
més Informació

Aquest episodi de la sèrie de Roc Jiménez de Cisneros OBJECTUALITAT conté converses amb Diego Falconí, Rick Dolphijn, Dave Phillips i música de Kali Malone. Un viatge espiral sobre foc, cremes, cendres, rituals, cuina, menjar i selves. Encara que també va de tot allò que hi ha entre i sota totes i cadascuna d'aquestes coses. La micropolítica invisible del menjar a l'exèrcit; la càrrega simbòlica de les cendres, restes sòlides d'un objecte intangible, el foc, que ha donat forma a aquest planeta durant milions d'anys; la lectura en clau de gènere del genocidi Aimara; una percepció circular i cíclica del temps; o el paper i la rellevància dels ecosistemes, fins i tot més enllà del vell clixé de la vida silvestre, perquè, ja saps, "tot és un ecosistema, al final del dia".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
09.04.2020
86 MIN
Anglès
Son[i]a #309
Terike Haapoja
més Informació

L'artista finlandesa Terike Haapoja ens convida a imaginar aquest posthumanisme, un «nosaltres» híbrid, expansiu, empàtic on càpiguen l'ambigüitat i la diferència, l'enteniment polític entre espècies, i on s'acabi per sempre amb la mòrbida fantasia de l’excepcionalisme humà i de la jerarquia de les espècies. Informada per conceptes com el veganisme negre de Syl Ko, la teoria expandida dels drets dels animals de Donaldson i Kymlicka o la politica sexual de la carn de Carol J. Adams, Terike s'atreveix a pensar en un món més enllà de l’animalització, de l'ordre que separa els éssers en protegits i descartables.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme art mediambiental Dave Phillips drets dels animals no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts veganisme
13.08.2013
68 MIN
Anglès
INTERRUPCIONS #14
Matèrgia
més Informació

Carl Michael von Hausswolf obre la nostra oïda al cantó més fosc de les ones sonores: un espai molt extrany a l’espectre electromagnètic, en el que l’energia es transforma en matèria.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Carl Michael von Hausswolff Interrupcions leif e. boman Michael Esposito Mix psicofonies selecció musical veu
25.10.2007
9 MIN
Català
Son[i]a #49
ALKU
més Informació

Entrevista al col·lectiu barceloní ALKU per presentar el projecte "Less-Lethal, vol. 1" sobre so i armes no-letals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a ALKU Anna Ramos Francisco López música Roc Jiménez de Cisneros
INTERRUPCIONS #16 Sobre la durada: el silenci no està disponible; sisplau, compra temps o canvia de dimensió
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58