INTERRUPCIONS #14
Matèrgia
A càrrec de Carl Michael von Hausswolff
Per la majoria de la gent, energia és sinònim d’electricitat, llum solar i menjar. És una necessitat bàsica i sembla que, en un món material, no cal donar-hi més voltes. Neixes, vius i mors. Punt! També hi ha qui creu que absolutament tot és energia i que l’enorme quantitat de freqüències combinades que això comporta és el que manté les coses al seu lloc, en una gran massa de detalls infinits i entremesclats que es mouen a poc a poc o molt de pressa, adaptant-se a les circumstàncies: la memòria del passat com un reflex del futur.
Així, la memòria es preserva com energia i aquesta pot romandre en estat latent, a l’espera de ser activada o desactivada de nou. La velocitat i la durada del moviment d’aquesta enorme massa i el seu contingut és variable i interfereix amb els detalls, els hi dóna color i els converteix en elements evolutius als quals ens referim com nous.
Aquesta massa gira en espiral i té múltiples centres. Sembla que el visionari suec Emanuel Swedenborg coneixia aquests moviments i formes, i va escriure sobre ells en l’apèndix del seu “De Cultu Et Amore Dei”. Avui, al 2013, ho podríem anomenar “matèrgia”.
programes relacionats
De com els processos i els sistemes es van aplicar a la música experimental.
Cumulative Tails
El títol Cumulative Tails és un joc de paraules amb "cumulative tale" o conte acumulatiu, en què cada part de la història manté una certa relació amb l'anterior.
Aquesta peça radiofònica, a càrrec de Vicki Bennett, es va crear seguint aquest mètode: una successió de temes triats exclusivament per la seva relació conceptual amb el que acabava de sonar.
Sobre la durada: el silenci no està disponible; sisplau, compra temps o canvia de dimensió
El mix de Dave Phillips és un veritable assalt als sentits que reflexiona sobre les durades extremes en la música i sobre la nostra relació amb la temporalitat del so.
Short Waves / Long Distance
Aquest programa, comissariat per Wave Farm, presenta un repàs internacional a obres que exploren el so de l'espectre de ràdio d'ona curta (2-30 MHz) així com l'experiència de l'escolta a llarga distància. El podcast presenta els treballs sonors de Patrick Harrop, Ed Osborn, Javier Suarez Quiros, Mark Vernon, William Basinski, Nicholas Knouf, Edward Ruchalski, Sally Ann Mcintyre, Stephen Bradley, Pietro Bonanno, Linda Dusman & Alan Wonneberger, Jeff Gburek, Jed Miner, Amanda Dawn Christie i Lee Rosevere.
La veu inhumana
Logopedes, lingüistes, empresaris, artistes i músics han somiat amb emular la parla humana des de finals del segle XVIII. En aquest mix, Genís Segarra, un apassionat del tema, traça un personal recorregut amb la síntesi de veu com a fil conductor.
Exclusives
Obres exclusives de Keith Fullerton Whitman i Carl Michael von Hausswolff.
Espai
Aquest episodi explora el so en relació amb l'espai, i considera els usos de l'espai acústic com un element actiu del procés compositiu.