30.01.2017
59 MIN
Anglès

GRAPES I TINTA
Reflexions sobre el boom de l'edició independent en el context artístic

descarregar
cronologia
02:55
04:55
07:30
12:20
13:25
14:15
15:30
16:08
18:20
21:45
25:40
29:10
31:30
34:26
37:20
43:12
45:40
48:06
51:10
53:05
53:48

Entrevistes amb Kit Hammonds i Bernhard Cella

L’edició independent de publicacions està vivint un autèntic boom en el context artístic. Acompanyant aquest moment d’efervescència i ubiqüitat de les petites edicions d’artista, hem vist com es multipliquen les micro-fires i d’altres espais d’intercanvi, connexió, difusió i distribució més o menys imaginatius. L’evolució tecnològica post-Internet ha acompanyat aquesta nova fase d’emancipació del llibre, en el qual aquest deixa de ser el transmissor d’idees per excel·lència per erigir-se en espai d’expressió i pàgina en blanc alliberada de la responsabilitat de representar “la realitat”.

L’abaratiment dels mitjans de producció, la seva accessibilitat, la cultura maker i el ressorgir de l’artesanal han afavorit el boom, que reviu i actualitza la tradició del llibre d’artista conceptual, que va fer la seva aparició a les acaballes dels anys 60 reivindicant-se com a espai d’exposició, autònom i democràtic. En l’actualitat, aquestes publicacions mantenen i estrenyen vincles amb l’art que és idea, acció, desobjectualitzat i immaterial, malgrat que sovint també s’allunyen del potencial polític del mitjà que va caracteritzar el món de la small press en èpoques anteriors, situant-lo a les sorres movedisses de la tendència.

Abans de veure explotar la bombolla, discutim amb Kit Hammonds i Bernhard Cella sobre el boom de les publicacions d’artista, la recuperació de tècniques d’impressió considerades obsoletes, la falta de risc de les col·leccions institucionals, la professionalització i la generació digital. A més rescatem algunes de les estratègies que tots dos han proposat per explorar el mitjà, ja sigui posant el llibre al centre de l’espai expositiu, inventant taxonomies estranyes, convertint llibres robats en obres d’art o apostant per la seducció i l’erotisme de les raves de publicacions.

Especials Bernhard Cella Creative Commons els 10 podcasts més escoltats de 2017 Grapes i tinta Kit Hammonds llibres d'artista Petites edicions publicació
programes relacionats
8 destacats
12.03.2020
56 MIN
Anglès
Son[i]a #308
Susan Bee
més Informació

Susan Bee reivindica el potencial polític i subversiu que art i plaer despleguen quan s'uneixen. I és així com en la seva obra –tant en els seus collages i pintures, com en els seus llibres d'artista– la imaginació, la poesia, l'humor, la subjectivitat, les textures, els colors, els traços i la matèria cobren un paper determinant. La seva formació com a artista, a les acaballes dels seixanta, va avançar en paral·lel als seus primers contactes amb l'activisme feminista i amb d’altres moviments civils com el black power, la defensa dels drets dels homosexuals i les protestes contra la guerra de Vietnam. El 1986 es va embarcar al projecte de M/E/A/N/I/N/G, una revista d'art autogestionada que co-va editar, al costat de la també artista Mira Schor, durant 30 anys. En aquest podcast, Susan comparteix a més a més les particularitats de ser dona, artista i haver superat la barrera dels 65 anys en l'ecosistema artístic novaiorquès actual.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Creative Commons Els més escoltats - Març 2020 feminisme llibres d'artista Nova York
03.06.2020
32 MIN
Anglès
Son[i]a #308. Susan Bee
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb l'artista i editora novaiorquina Susan Bee que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades llibres d'artista Nova York Susan Bee
12.01.2024
94 MIN
Anglès
Son[i]a #390
Hamja Ahsan
més Informació

Hamja Ahsan is a British artist, writer, curator and fanzine enthusiast. He is known for his raw critique of dominant culture and power structures, particularly in the context of cultural representation and identity. In this podcast, we talk Hamja Ahsan about the language of Shy Radicals, about neurodiversity and Islamophobia, and about the fictional utopian shy people’s Republic of Aspergistan. But also about fried chicken. Yes, mostly about fried chicken, really.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme Creative Commons Hamja Ahsan
22.12.2023
69 MIN
Castellà
Son[i]a #388
Macarena García
més Informació

En aquest podcast, parlem amb l'escriptora, editora i acadèmica xilena Macarena García sobre les seves metodologies de treball amb infants en escoles i altres espais educatius compartits. Parlem sobre llibres-àlbum desafiadors, sobre la fascinació i el desbordament com a eines per a la transformació col·lectiva i sobre el que els passa als cossos quan estan junts. Analitzem també els modes en què opera la censura i els llocs des dels quals la literatura infantil es relaciona amb temes com la mort, el sexe, el racisme, la dictadura, el feminisme, la identitat de gènere o la crisi climàtica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Creative Commons llibre-àlbum llibres d'artista Macarena García pedagogia radical publicació
28.05.2019
59 MIN
Anglès
Son[i]a #288
Teal Triggs
més Informació

Teal Triggs parla sobre els antecedents històrics dels zines i el seu paper fonamental en la generació de comunitats fora del mainstream. També analitza la relació entre tecnologia i estètica, i entra detalladament en el moviment Riot Grrrl i el llenguatge i univers visual que va obrir l'encreuament entre música, DIY, activisme, feminitat i feminisme en l'àmbit de l'autoedició.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Creative Commons fanzine feminisme Re-Imagine Europe Teal Triggs
17.05.2019
27 MIN
Anglès
FONS ÀUDIO #49
Peter Downsbrough
més Informació

Peter Downsbrough parteix de les seves peces a la Col·lecció MACBA per parlar d’una relació de gairebé mig segle amb la fotografia, i de com aquesta encaixa en el trencaclosques de tècniques i disciplines que componen el seu vocabulari artístic. Parlem d’espai, de ciutat, de línies invisibles i de la mirada crítica que travessa de manera subtil la seva pràctica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO arquitectura Col·lecció MACBA Creative Commons FONS ÀUDIO llibres d'artista Peter Downsbrough
07.01.2014
25 MIN
Castellà
Son[i]a #185
Maite Muñoz
més Informació

Maite Muñoz, responsable de l'Arxiu MACBA, parla sobre l'organització dels fons de l'Arxiu, les seves estratègies de divulgació i la manera en què tot això contribueix a redefinir les fronteres entre art i document.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arxiu
21.01.2009
10 MIN
Anglès
Son[i]a #95
Stuart Bailey
més Informació

Entrevista a Stuart Bailey (York, 1973), coeditor de la revista "Dot Dot Dot" i coresponsable del taller d'impressió i llibreria Dexter Sinister.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a disseny publicació Stuart Bailey
GRAPES I TINTA Reflexions sobre el boom de l'edició independent en el context artístic
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58