GRAPES I TINTA
Reflexions sobre el boom de l'edició independent en el context artístic
Entrevistes amb Kit Hammonds i Bernhard Cella
L’edició independent de publicacions està vivint un autèntic boom en el context artístic. Acompanyant aquest moment d’efervescència i ubiqüitat de les petites edicions d’artista, hem vist com es multipliquen les micro-fires i d’altres espais d’intercanvi, connexió, difusió i distribució més o menys imaginatius. L’evolució tecnològica post-Internet ha acompanyat aquesta nova fase d’emancipació del llibre, en el qual aquest deixa de ser el transmissor d’idees per excel·lència per erigir-se en espai d’expressió i pàgina en blanc alliberada de la responsabilitat de representar “la realitat”.
L’abaratiment dels mitjans de producció, la seva accessibilitat, la cultura maker i el ressorgir de l’artesanal han afavorit el boom, que reviu i actualitza la tradició del llibre d’artista conceptual, que va fer la seva aparició a les acaballes dels anys 60 reivindicant-se com a espai d’exposició, autònom i democràtic. En l’actualitat, aquestes publicacions mantenen i estrenyen vincles amb l’art que és idea, acció, desobjectualitzat i immaterial, malgrat que sovint també s’allunyen del potencial polític del mitjà que va caracteritzar el món de la small press en èpoques anteriors, situant-lo a les sorres movedisses de la tendència.
Abans de veure explotar la bombolla, discutim amb Kit Hammonds i Bernhard Cella sobre el boom de les publicacions d’artista, la recuperació de tècniques d’impressió considerades obsoletes, la falta de risc de les col·leccions institucionals, la professionalització i la generació digital. A més rescatem algunes de les estratègies que tots dos han proposat per explorar el mitjà, ja sigui posant el llibre al centre de l’espai expositiu, inventant taxonomies estranyes, convertint llibres robats en obres d’art o apostant per la seducció i l’erotisme de les raves de publicacions.
programes relacionats
Susan Bee
Susan Bee reivindica el potencial polític i subversiu que art i plaer despleguen quan s'uneixen. I és així com en la seva obra –tant en els seus collages i pintures, com en els seus llibres d'artista– la imaginació, la poesia, l'humor, la subjectivitat, les textures, els colors, els traços i la matèria cobren un paper determinant. La seva formació com a artista, a les acaballes dels seixanta, va avançar en paral·lel als seus primers contactes amb l'activisme feminista i amb d’altres moviments civils com el black power, la defensa dels drets dels homosexuals i les protestes contra la guerra de Vietnam. El 1986 es va embarcar al projecte de M/E/A/N/I/N/G, una revista d'art autogestionada que co-va editar, al costat de la també artista Mira Schor, durant 30 anys. En aquest podcast, Susan comparteix a més a més les particularitats de ser dona, artista i haver superat la barrera dels 65 anys en l'ecosistema artístic novaiorquès actual.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb l'artista i editora novaiorquina Susan Bee que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Hamja Ahsan
Hamja Ahsan is a British artist, writer, curator and fanzine enthusiast. He is known for his raw critique of dominant culture and power structures, particularly in the context of cultural representation and identity. In this podcast, we talk Hamja Ahsan about the language of Shy Radicals, about neurodiversity and Islamophobia, and about the fictional utopian shy people’s Republic of Aspergistan. But also about fried chicken. Yes, mostly about fried chicken, really.
Macarena García
En aquest podcast, parlem amb l'escriptora, editora i acadèmica xilena Macarena García sobre les seves metodologies de treball amb infants en escoles i altres espais educatius compartits. Parlem sobre llibres-àlbum desafiadors, sobre la fascinació i el desbordament com a eines per a la transformació col·lectiva i sobre el que els passa als cossos quan estan junts. Analitzem també els modes en què opera la censura i els llocs des dels quals la literatura infantil es relaciona amb temes com la mort, el sexe, el racisme, la dictadura, el feminisme, la identitat de gènere o la crisi climàtica.
Teal Triggs
Teal Triggs parla sobre els antecedents històrics dels zines i el seu paper fonamental en la generació de comunitats fora del mainstream. També analitza la relació entre tecnologia i estètica, i entra detalladament en el moviment Riot Grrrl i el llenguatge i univers visual que va obrir l'encreuament entre música, DIY, activisme, feminitat i feminisme en l'àmbit de l'autoedició.
Peter Downsbrough
Peter Downsbrough parteix de les seves peces a la Col·lecció MACBA per parlar d’una relació de gairebé mig segle amb la fotografia, i de com aquesta encaixa en el trencaclosques de tècniques i disciplines que componen el seu vocabulari artístic. Parlem d’espai, de ciutat, de línies invisibles i de la mirada crítica que travessa de manera subtil la seva pràctica.
Maite Muñoz
Stuart Bailey
Entrevista a Stuart Bailey (York, 1973), coeditor de la revista "Dot Dot Dot" i coresponsable del taller d'impressió i llibreria Dexter Sinister.