FONS AUDIO #9
Rita McBride
Les obres de Rita McBride exploren els límits entre l’arquitectura, l’escultura i la instal·lació. L’artista rescata elements aparentment accessoris del nostre paisatge urbà i els recontextualitza alterant-ne les dimensions, els materials i la relació que mantenen amb l’espai circumdant.
Aparcaments, graderies, canonades, sistemes de ventilació, torres d’aigua o tendals són tan sols alguns dels dispositius a partir dels quals realitza les seves operacions metafòriques. Amb això, després d’un primer moment de familiaritat i reconeixement de les formes exposades, l’espectador experimenta una fase d’estranyament que l’obliga no sols a replantejar-se la relació amb el mateix esdeveniment expositiu, sinó també a reflexionar sobre el significat que comunament atribuïm als espais i als materials.
L’ús de materials com la ràfia, el cristall de Murano, el marbre de Carrara, el bronze o la tela, associats als elements urbans esmentats anteriorment, il·lustra les contradiccions inherents entre la producció en massa i la manufactura o entre l’alta i la baixa cultura.
Isabel Bachs, responsable d'Arquitectura del MACBA, revisa els inicis del projecte arquitectònic del Museu, les seves repercussions urbanes i ciutadanes, les seves particularitats estilístiques, així com algunes de les exposicions més significatives que s'hi han presentat.
Bartomeu Marí, Luis Fernández-Galiano, Anne Pöhlmann i Rita McBride parlen sobre l'exposició "Oferta pública / Public Tender".
L'artista i educador Jordi Ferreiro parla d'altres maneres de relacionar-se amb el Museu i de la seva conversa amb l'exposició de Rita McBride en el context de "Blind Dates".
L'obra de Muntadas és un estudi exhaustiu del procés comunicatiu i de les seves múltiples implicacions en la societat. A FONS ÀUDIO # 11, l'artista català repassa algunes de les obres que formen part de la Col·lecció MACBA, i les situa en un marc general de producció i evolució conceptual des dels anys setanta fins a l'actualitat.
L'obra d'Ibon Aranberri (Itziar-Deba, Guipúscoa, 1969) analitza les relacions entre la natura i la cultura, i posa de manifest els abusos ideològics que els poders de torn exerceixen sobre el territori.
Pep Duran advoca per un espectador-actor actiu que estigui disposat a transitar per les seves obres carregant-les de significats personals i intransferibles. Col·leccionista d'objectes apassionat, la seva producció artística està indissolublement lligada a l'ús de materials de rebuig o de contenidor.