FONS AUDIO #8
Pep Duran
Pep Duran forma part d’una generació d’artistes catalans que agafa protagonisme a mitjan dècada dels vuitanta, després d’un llarg període de domini de la representació pictòrica. Davant d’això, Duran reivindica l’eficàcia poètica de l’objecte quotidià i la influència del teatre en la creació de les noves ficcions de l’art contemporani.
Duran va estudiar Escenografia i Figurinisme a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Barcelona i es va estrenar professionalment guiat per Fabià Puigserver. Per això no és gens estrany que, quant a influències, es declari més en deute amb dramaturgs com Tadeusz Kantor o Antonin Artaud i arquitectes com Paolo Soleri que amb altres contemporanis seus de l’àmbit de les arts plàstiques.
El 1978 va fer la seva primera exposició a la Galeria Adrià i amb prou feines un any després va exposar les cèlebres “Sabates” a l’Espai 10 de la Fundació Miró, la qual cosa va despertar l’interès del crític Alexandre Cirici i Pellicer, que li va dedicar una crítica a Serra d’Or. Des d’aleshores art i teatre s’han alternat a la seva carrera. Les peces més pròpiament objectuals del començament han anat deixant pas a composicions cada cop més arquitectòniques.
Duran advoca per un espectador-actor actiu que estigui disposat a transitar per les seves obres carregant-les de significats personals i intransferibles. Tal com acostuma a afirmar, la seva producció artística està indissolublement lligada a l’ús de materials de rebuig o de contenidor. Col·leccionista d’objectes apassionat, Duran acostuma a fer-ne ús al llarg del procés creatiu.
programes relacionats
Ibon Aranberri
L'obra d'Ibon Aranberri (Itziar-Deba, Guipúscoa, 1969) analitza les relacions entre la natura i la cultura, i posa de manifest els abusos ideològics que els poders de torn exerceixen sobre el territori.
Rita McBride
Les obres de Rita McBride se situen en un terreny fronterer entre l'escultura, l'arquitectura i el disseny industrial. Partint d'una apropiació crítica d'objectes de la vida quotidiana, l'artista modela peces enigmàtiques que ens obliguen a qüestionar-nos la naturalesa dels símbols que conformen la nostra cultura.
Bartomeu Marí, Chus Martínez, Pep Duran i Jordi Puntí parlen sobre la instal·lació a la Capella MACBA "#03 Pep Duran. Una cadena d'esdeveniments".