03.05.2017
5 MIN
Anglès

FONS AUDIO #47
Andrea Fraser

descarregar
cronologia
00:32
02:03
02:32

Què volem de l’art? Andrea Fraser (Billings, Montana, 1965) es planteja aquesta pregunta en la seva obra i examina les motivacions d’un ampli ventall d’agents culturals, entre els quals hi ha artistes, col·leccionistes, galeristes, patrons i públics. L’artista n’explora els mecanismes interns, així com les estructures polítiques, econòmiques i psicològiques que el condicionen. Amb enginy, humor i emoció, les obres de Fraser ens conviden a reflexionar sobre les nostres pròpies motivacions com a espectadors i participants en el camp de l’art.

A FONS ÀUDIO #47, Andrea Fraser comenta el rerefons de “Little Frank and His Carp”, obra de la Col·lecció MACBA que va registrar la performance que l’artista va realitzar l’any 2001 a l’atri del Museu Guggenheim de Bilbao. Amb un vestit curt de color verd i sabates negres de taló, l’artista es desplaça per l’interior d’aquest edifici emblemàtic de l’arquitectura museística internacional dels anys noranta mentre escolta l’audioguia de la institució: “Pots sentir la teva ànima elevant-se amb l’edifici al teu voltant.”

Enregistrada amb cinc càmeres ocultes, “Little Frank and His Carp” ressegueix els moviments de l’artista des de diferents angles i mostra els canvis d’actitud i les emocions que li generen la veu masculina de l’audioguia; una veu que destaca les virtuts arquitectòniques de l’edifici animant a recórrer les seves formes sensuals: “El museu tracta de fer-te sentir com a casa, o sigui que relaxa’t.” Seguint les indicacions de l’audioguia, l’artista acaba erotitzant-se amb l’edifici mentre els altres usuaris observen la seva conducta.

De fons, ressona el debat públic que hi hagut des que es va construir aquesta seu del Guggenheim Museum a la ciutat basca el 1997. Des de llavors, l’impacte de la construcció del museu en l’economia local ha estat molt discutit i el terme “efecte Bilbao” ha passat a ser emblemàtic en els debats al voltant del paper de les institucions culturals en la regeneració urbana d’alguns barris depauperats.

Especials FONS ÀUDIO Andrea Fraser Col·lecció MACBA Creative Commons crítica institucional FONS ÀUDIO neoliberalisme
programes relacionats
6 destacats
30.05.2017
15 MIN
Anglès
FONS ÀUDIO #48
Akram Zaatari
més Informació

A FONS ÀUDIO #48, Akram Zaatari contextualitza "Nature morte", obra a la Col·lecció MACBA. Aquesta pel·lícula es va produir per a l’exposició Les "Inquiets - 5 artistes sous la pression de la guerre", centrada en la guerra a l’Orient Mitjà i les seves representacions i es va exposar al Centro Georges Pompidou de París el 2008.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Akram Zaatari Creative Commons FONS ÀUDIO

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Rogelio López Cuenca que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO Creative Commons Escenes eliminades Rogelio López Cuenca
20.01.2017
32 MIN
Castellà
FONS AUDIO #46
Rogelio López Cuenca
més Informació

Rogelio López Cuenca crea obres que propicien "una confusió, un extranyament, una desfamiliarització" que obliga a replantejar a l'espectador la pròpia posició respecte a la peça i les seves implicacions semàntiques, polítiques o estètiques.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons Rogelio López Cuenca
04.09.2016
4 MIN
Anglès
#229. Andrea Fraser
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Andrea Fraser que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Andrea Fraser Creative Commons
28.07.2016
33 MIN
Anglès
Son[i]a #229
Andrea Fraser
més Informació

Andrea Fraser parla sobre els reptes i limitacions de l'activisme cultural, sobre els subcamps de l'art, la relació dels artistes amb el mercat i els models de museu en l'era neoliberal.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M activisme Andrea Fraser arquitectura Creative Commons
20.06.2016
37 MIN
Castellà
Son[i]a #227
Cuauhtémoc Medina
més Informació

Cuauhtémoc Medina parla sobre post-colonialisme i tàctiques de fetitxització, sobre l'estatut dels museus a les xarxes globals, la funció disseminadora del mercat i sobre com lliurar, i intentar guanyar d’una vegada, la batalla per la complexitat cultural.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Cuauhtémoc Medina decolonialisme educació Mèxic post-colonialisme
FONS AUDIO #47 Andrea Fraser
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58