17.12.2015
43 MIN
Castellà

FONS ÀUDIO #37
Manolo Laguillo

descarregar
cronologia
00:44
02:59
04:34
07:47
15:03
18:39
23:09
25:02
28:02
31:40
34:33
37:11
39:39

Manolo Laguillo és una figura de referència del documentalisme urbà a l’estat espanyol. A les acaballes dels setanta i principis dels vuitanta, una nova tendència de fotografia documental es va expandir per diferents ciutats europees i nord-americanes, l’expressió emblemàtica de la qual va ser l’exposició “New Topographics. Photographs of a Man-Altered Landscape”, comisariada per William Jenkins a la George Eastman House de Rochester (1975). Una mostra en la qual van participar, entre d’altres, Robert Adams, Stephen Shore, Lewis Baltz i els alemanys Bernd i Hilla Becher.

La nova topografia redefinia les claus de la fotografia clàssica documental i el paisatgisme de caire naturalista, tot apostant per noves representacions crítiques dels processos de transformació urbana de l’era postindustrial. Aquest nou documentalisme crític va suposar “un canvi transcendental en la manera de percebre el paisatge com a tema fotogràfic, però també com a qüestió social i cultural”.

A Barcelona trobem, a principis dels vuitanta, a una sèrie de fotògrafs que, de manera més o menys conscient, s’adhereixen a aquest documentalisme de carrer que clava el seu objectiu en l’infra-representat: Manolo Laguillo i Humberto Rivas principalment, però també Jordi Sarrà, Ferran Freixa, Jordi Guillumet o, en part, Joan Fontcuberta.

L’any 1978 Laguillo comença a fotografiar, al costat d’Humberto Rivas, les perifèries de la ciutat de Barcelona: la zona industrial del Poblenou, els polígons del Besòs, els voltants del Port, i també les zones posteriors de l’Eixample o Sant Gervasi. Amb la seva càmera de gran format va configurant un estil sec i depurat, caracteritzat per enquadraments frontals, geometries simples i una minuciosa cura de les perspectives i les densitats de la llum.

Laguillo retrata territoris difusos, despoblats, improductius, edificis en construcció i realitats aparentment obsoletes que la gran urbs s’obstina a relegar als marges. A la dècada dels noranta arriben les seves imatges de la regeneració olímpica i post-olímpica: els nous horitzons de la Diagonal, la Ronda de Dalt, la Zona olímpica Vall d’Hebron, l’estadi de Montjuïc o Bellvitge. Mica en mica, van apareixent també els primers escorços i l’horitzó de les seves fotos s’eleva. Els seus paisatges romanen deshabitats, però amb l’ampliació del primer terme, les seves fotos es “terrenalitzen”, en paraules de l’autor.

Amb tot això, Laguillo ha jugat un paper determinant i pioner en la formulació d’un nou model de representació de la capital catalana i les seves transformacions. Un model a les antípodes de tan celebrada “marca Barcelona”, que, en el seu lloc, descobreix les fissures i incongruències de l’urbanisme especulatiu contemporani. Aquesta mateixa mirada incisiva li ha servit per radiografiar els paisatges residuals d’altres ciutats com Madrid, Bilbao, Berlín o Nova York.

També cal destacar el fructífer diàleg que el fotògraf ha establert amb l’arquitectura. Entre 1984 i 1992 Laguillo documenta els processos de treball dels arquitectes Josep Lluís Mateo, Josep Llinàs, Eduard Bru i Ábalos & Herreros,definint així una nova manera de retratar aquesta disciplina en la qual s’advoca per un estil descriptiu amb certa vocació d’objectivitat.

Manolo Laguillo ha dut a terme una destacada labor docent, no només des de la seva càtedra a la Universitat de Barcelona, sinó també a través de la seva participació en nombrosos seminaris, congressos i tallers en diferents ciutats de l’àmbit internacional. Ha comissariat exposicions sobre fotografia i ha publicat llibres com “El Sistema de Zonas: Control del tono fotográfic”o (1988) – l’únic text escrit fins avui en castellà sobre el sistema de zones– o “¿Por qué fotografiar? Escritos de circunstancias 1982-1994” (1995).

Especials FONS ÀUDIO #intenciópoètica Col·lecció MACBA Creative Commons fotografia Manolo Laguillo
material addicional
1 resultats
programes relacionats
12 destacats
28.01.2016
38 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #38
Dora García
més Informació

Dora García desenvolupa projectes que tendeixen al creixement infinit recorrent a pràctiques com el teatre invisible, les notes a peu de pàgina o l'exploració per serendipia. A FONS ÀUDIO #38 ens parla sobre els seus projectes, els seus mètodes de treball i els inesgotables transvasaments històrics entre psicoanàlisis i literatura.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials #8M Col·lecció MACBA Creative Commons Dora García James Joyce

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Manolo Laguillo que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO Creative Commons Escenes eliminades fotografia Manolo Laguillo
29.10.2015
32 MIN
Anglès
FONS ÀUDIO #36
Matt Mullican
més Informació

Mitjançant un conjunt de pràctiques orientades a inspeccionar tots els plecs i estrats psicològics del real, Matt Mullican passeja al voltant de nocions com ara virtualitat, cosmologia, subjectivitat o teatre de la memòria. A FONS ÀUDIO #36 ens parla sobre la vida a l'altre costat del mirall, les diferents maneres de manipular un cadàver i la capacitat inesgotable de la ment humana per construir mons imaginaris o paral·lels.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO arquitectura Col·lecció MACBA Creative Commons FONS ÀUDIO Matt Mullican
13.10.2015
11 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #32. Jorge Ribalta
Escenas eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Jorge Ribalta que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO Creative Commons Escenes eliminades fotografia Jorge Ribalta
27.07.2015
32 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #32
Jorge Ribalta
més Informació

L'artista, crític i comissari d'exposicions Jorge Ribalta ens parla sobre els seus processos de treball; sobre les confluències entre pràctiques artístiques i pràctiques socials; i sobre les relacions entre creació, gaudi i coneixement.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Creative Commons fotografia Jorge Ribalta

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb Joan Fontcuberta que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO Escenes eliminades fotografia Joan Fontcuberta

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb el fotògraf català Xavier Ribas.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Barcelona Creative Commons Escenes eliminades fotografia Xavier Ribas

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb la fotògrafa catalana Sandra Balsells.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Col·lecció MACBA Creative Commons Escenes eliminades fotografia fotoperiodisme Sandra Balsells
17.07.2013
26 MIN
Català
FONS ÀUDIO #20
Sandra Balsells
més Informació

Fa més de vint anys que Sandra Balsells documenta i denuncia amb la seva càmera l'impacte que les catàstrofes bèl·liques, naturals i socials exerceixen sobre les persones. El seu és un fotoperiodisme humanista, combatiu i poètic que radiografia els conflictes del nostre temps, que ens brinda imatges per construir discursos crítics i articular la nostra memòria visual.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons fotografia fotoperiodisme Sandra Balsells
03.04.2008
9 MIN
Castellà
Son[i]a #58
Jordana Mendelson
més Informació

Jordana Mendelson parla sobre la condició del document i la utopia fotogràfica moderna.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activitat documental fotografia Jordana Mendelson
28.02.2007
16 MIN
Castellà
Son[i]a #36
Manolo Laguillo i Jorge Ribalta
més Informació

Entrevista a Manolo Laguillo i Jorge Ribalta sobre l'exposició "Barcelona, 1978-1997... MANOLO LAGUILLO".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arquitectura exposició fotografia Jorge Ribalta Manolo Laguillo
18.07.2006
10 MIN
Català
Son[i]a #23
Jorge Ribalta
més Informació

Entrevista a Jorge Ribalta sobre els drets d'autors, el patrimoni i esfera pública.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arxiu col·lecció educació Jorge Ribalta relacionalitat
FONS ÀUDIO #37 Manolo Laguillo
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58