FONS ÀUDIO #21
Eric Baudelaire
A “The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 Years Without Images” Eric Baudelaire desenvolupa una obra transmèdia (una pel·lícula filmada en super-8, però també fotografies i elements impresos) que desenterra les històries personals, la trama política i el periple vital de tres icones de l’Exèrcit Roig Japonès durant gairebé tres dècades de clandestinitat al Líban.
L’obra, com en altres produccions de Baudelaire, incideix en múltiples tensions, entre ahir i avui, entre la realitat i la ficció, entre l’absència i la presència, entre la sobreinformació i l’oblit, entre el fet i el record. Sempre, amb especial èmfasi en el personatge de Masao Adachi, el cineasta japonès i activista polític que a les acaballes dels seixanta va proposar una metodologia d’anàlisi social a partir de l’observació del paisatge.
La peça de Baudelaire arrenca doncs d’una inquietud experimental, gairebé en el sentit científic del terme: què passa quan s’aplica una teoria pràcticament inexplorada i desconeguda al propi autor de la teoria? Un experiment que, segons el propi Baudelaire, planteja altres preguntes interessants, sigui quin sigui el resultat.
És possible reconstruir aquests vint-i-set anys d’exili a Beirut mitjançant l’estudi de l’entorn quotidià dels seus protagonistes? Quines narratives podem inferir de les despulles de certes estructures arquitectòniques i de poder? Com reconstruïm, en general, la història a partir dels records fragmentats i tremendament subjectius? Quin és el rol de la imatge en aquesta reconstrucció?
programes relacionats
Haig Aivazian
A través de xerrades, performances, vídeos, dibuixos, instal·lacions i escultures, les obres multifacètiques de Haig Aivazian entrellacen el personal i el geopolític, així com micro- i macro-narratives. Les seves peces descobreixen –o potser fins i tot fabriquen– fils complexos, línies de temps i xarxes visuals amb múltiples capes de significat i ambigüitat. Aquestes històries pretenen desconcertar, revelar connexions intangibles i evocar una sensació de fricció fantasmal entre idees en conflicte. En aquest podcast, parlem amb Haig Aivazian sobre contrapropaganda, esports, talls de llum, Palestina, fugitivitat i el que ell anomena “els abocadors de la democràcia”.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb el fotògraf català Xavier Ribas.
Xavier Ribas
Les fotografies de Xavier Ribas disseccionen els processos de transformació de les metròpolis contemporànies i les formes de vida i habitabilitat que aquests canvis generen.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb Eric Baudelaire.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb la fotògrafa catalana Sandra Balsells.
Sandra Balsells
Fa més de vint anys que Sandra Balsells documenta i denuncia amb la seva càmera l'impacte que les catàstrofes bèl·liques, naturals i socials exerceixen sobre les persones. El seu és un fotoperiodisme humanista, combatiu i poètic que radiografia els conflictes del nostre temps, que ens brinda imatges per construir discursos crítics i articular la nostra memòria visual.