16.09.2013
16 MIN
Anglès

FONS ÀUDIO #21
Eric Baudelaire

descarregar
cronologia
00:20
01:33
03:22
08:36
12:03
13:56

A “The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 Years Without Images” Eric Baudelaire desenvolupa una obra transmèdia (una pel·lícula filmada en super-8, però també fotografies i elements impresos) que desenterra les històries personals, la trama política i el periple vital de tres icones de l’Exèrcit Roig Japonès durant gairebé tres dècades de clandestinitat al Líban.

L’obra, com en altres produccions de Baudelaire, incideix en múltiples tensions, entre ahir i avui, entre la realitat i la ficció, entre l’absència i la presència, entre la sobreinformació i l’oblit, entre el fet i el record. Sempre, amb especial èmfasi en el personatge de Masao Adachi, el cineasta japonès i activista polític que a les acaballes dels seixanta va proposar una metodologia d’anàlisi social a partir de l’observació del paisatge.

La peça de Baudelaire arrenca doncs d’una inquietud experimental, gairebé en el sentit científic del terme: què passa quan s’aplica una teoria pràcticament inexplorada i desconeguda al propi autor de la teoria? Un experiment que, segons el propi Baudelaire, planteja altres preguntes interessants, sigui quin sigui el resultat.

És possible reconstruir aquests vint-i-set anys d’exili a Beirut mitjançant l’estudi de l’entorn quotidià dels seus protagonistes? Quines narratives podem inferir de les despulles de certes estructures arquitectòniques i de poder? Com reconstruïm, en general, la història a partir dels records fragmentats i tremendament subjectius? Quin és el rol de la imatge en aquesta reconstrucció?

 

Especials FONS ÀUDIO cinema Col·lecció MACBA Creative Commons Eric Baudelaire
material addicional
1 resultats
programes relacionats
6 destacats
13.12.2023
82 MIN
Anglès
Son[i]a #387
Haig Aivazian
més Informació

A través de xerrades, performances, vídeos, dibuixos, instal·lacions i escultures, les obres multifacètiques de Haig Aivazian entrellacen el personal i el geopolític, així com micro- i macro-narratives. Les seves peces descobreixen –o potser fins i tot fabriquen– fils complexos, línies de temps i xarxes visuals amb múltiples capes de significat i ambigüitat. Aquestes històries pretenen desconcertar, revelar connexions intangibles i evocar una sensació de fricció fantasmal entre idees en conflicte. En aquest podcast, parlem amb Haig Aivazian sobre contrapropaganda, esports, talls de llum, Palestina, fugitivitat i el que ell anomena “els abocadors de la democràcia”.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb el fotògraf català Xavier Ribas.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Barcelona Creative Commons Escenes eliminades fotografia Xavier Ribas
21.10.2013
21 MIN
Català
FONS ÀUDIO #22
Xavier Ribas
més Informació

Les fotografies de Xavier Ribas disseccionen els processos de transformació de les metròpolis contemporànies i les formes de vida i habitabilitat que aquests canvis generen.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons FONS ÀUDIO fotografia Xavier Ribas

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb Eric Baudelaire.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO Creative Commons Eric Baudelaire Escenes eliminades FONS ÀUDIO

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb la fotògrafa catalana Sandra Balsells.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Col·lecció MACBA Creative Commons Escenes eliminades fotografia fotoperiodisme Sandra Balsells
17.07.2013
26 MIN
Català
FONS ÀUDIO #20
Sandra Balsells
més Informació

Fa més de vint anys que Sandra Balsells documenta i denuncia amb la seva càmera l'impacte que les catàstrofes bèl·liques, naturals i socials exerceixen sobre les persones. El seu és un fotoperiodisme humanista, combatiu i poètic que radiografia els conflictes del nostre temps, que ens brinda imatges per construir discursos crítics i articular la nostra memòria visual.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons fotografia fotoperiodisme Sandra Balsells
FONS ÀUDIO #21 Eric Baudelaire
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58