FONS ÀUDIO #20
Sandra Balsells
Sandra Balsells (Barcelona, 1966) tenia 25 anys quan va arribar a Croàcia, l’estiu de 1991, com a fotoperiodista col·laboradora del diari britànic “The Times”. Li havien encarregat documentar el procés de desintegració de l’antiga Iugoslàvia. Al cap de dues setmanes de ser-hi va esclatar la guerra i Balsells va optar per quedar-s’hi. Des de llavors i fins a finals del 2000 la seva carrera i la seva vida han estat intensament lligades als Balcans, on ha cobert els successius conflictes bèl·lics de Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia i Kosovo per a diversos mitjans de comunicació i també a títol personal.
El 2002 publica el llibre “Balkan in memoriam”, on reuneix les imatges més significatives d’aquesta guerra. I el 2004, gairebé a manera d’epíleg a tota una dècada d’implicació, realitza el documental Retrats de l’ànima, en què, a través del retrobament amb alguns dels protagonistes de les seves fotos del conflicte, ens ofereix una radiografia punyent sobre els efectes de la guerra. Per aquest projecte i per tot el seu treball als Balcans rep el 2006 el Premi Ortega i Gasset a la Millor Labor Informativa.
Balsells ha realitzat també projectes fotogràfics a Mèxic, Israel, Palestina, Romania, Cuba, Canadà, Itàlia (Sicília), Haití i Moçambic. Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, i ha comissariat diverses mostres, entre les quals destaquen “Batecs d’un món convuls” (Espai Cultural Caja Madrid, 2007) i “Desapareguts” (MUSAC, CCCB i La Casa Encendida, 2011), retrospectiva del fotoperiodista Gervasio Sánchez.
El 2007 el MACBA li encarrega, dins el marc del projecte fotogràfic col·lectiu Imatges metropolitanes de la nova Barcelona, la realització d’un reportatge sobre la formació de les elits. El resultat d’aquesta investigació va ser la sèrie Formació global. IESE, 2007, avui dins la Col·lecció MACBA.
programes relacionats
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Manolo Laguillo que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Escenas eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Jorge Ribalta que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb Joan Fontcuberta que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb Eric Baudelaire.
Manolo Laguillo
Manolo Laguillo (Madrid, 1953) és fotògraf, assagista i catedràtic de fotografia a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Les seves representacions urbanes, austeres i despoblades, il·lustren els processos de transformació de les metròpolis contemporànies. A FONS ÀUDIO #37 Manolo Laguillo ens parla dels seus processos de treball amb la càmera de gran format; dels seus passejos per la perifèria; de bassals, asfalt i ruïnes; de les possibilitats del color i el blanc i negre; la sensualitat de la còpia en paper; i dels vincles entre música i fotografia.
Xavier Ribas
Les fotografies de Xavier Ribas disseccionen els processos de transformació de les metròpolis contemporànies i les formes de vida i habitabilitat que aquests canvis generen.
Eric Baudelaire
Nascut a Salt Lake City però resident a París, Eric Baudelaire treballa amb diferents formats per aproximar-se a documents i esdeveniments històrics amb una forta càrrega política. A FONS ÀUDIO #21 posa en context les idees i procediments de l'obra a la Col·lecció MACBA "The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 Years Without Images", 2011.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb la fotògrafa catalana Sandra Balsells.
Eulàlia Grau
A mig camí entre l'artista d'avantguarda i l'activista, Eulàlia Grau està considerada una de les veus més reivindicatives d’una generació que va impulsar profunds valors de canvi durant els darrers anys del franquisme i els primers de la transició. A partir d'imatges extretes dels mitjans de comunicació l’artista denuncia les perversions i les injustícies del sistema capitalista i els seus diferents mecanismes de control, repressió i pervivència.
Jordana Mendelson
Jordana Mendelson parla sobre la condició del document i la utopia fotogràfica moderna.