31.12.2012
25 MIN
Català

FONS ÀUDIO #16
Perejaume

descarregar

Han passat dotze anys entre la mostra de Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957) al MACBA, “Deixar de fer una exposició” (1999), i la que es va celebrar a la Pedrera el 2011, “Ai Perejaume, si veies la munió d’obres que t’envolten, no en faries cap de nova”. Però l’un i l’altre projecte embasten en el temps el que ha estat una inquietud constant en l’obra de l’artista català: la necessitat de practicar una ecologia de la representació en un món saturat d’imatges.

Despintar, desdibuixar o desfer són algunes de les estratègies amb què Perejaume reflexiona sobre els límits de la representació artística i de l’espai museístic, així com sobre la necessitat de restablir una relació directa (no mediatitzada culturalment) amb la natura, els objectes i el territori.

Perejaume inicia la seva trajectòria artística a finals dels anys setanta. En aquella època se’l vincula a corrents avantguardistes com el dadaisme, el surrealisme o l’art conceptual, però també al romanticisme i al paisatgisme català del segle XIX. Joan Miró, Brossa, J.V. Foix, Verdaguer, la cultura popular del Maresme o el món de la pagesia són alguns dels referents que l’inspiren.

La seva producció artística ha evolucionat entrellaçada amb la seva creació literària, i aquest fet ha donat lloc a una poètica d’infinites ressonàncies metafòriques on conviuen pintura, fotografia, escultura, paraula, acció, vídeo i so.

El 2005 rep el Premi Nacional d’Arts Visuals que concedeix la Generalitat de Catalunya i el 2006, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura d’Espanya.

Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons Perejaume
material addicional
1 resultats
programes relacionats
4 destacats

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Alfons Borrell que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO abstracció Alfons Borrell Creative Commons Escenes eliminades
25.01.2013
6 MIN
Català
FONS ÀUDIO #16. Perejaume
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb l'artista català Perejaume.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO Creative Commons Escenes eliminades Perejaume

Aclaparats pel discurs institucionalitzat de la política i els economistes, convidem artistes, filòsofs, investigadors i poetes a posar en comú quines són les implicacions, positives i negatives, de la crisi estructural que estem vivint, i a imaginar un futur incert.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials #encrisi #encrisi crisi Eduard Escoffet Ignasi Aballí Matías Rossi Perejaume
03.02.2012
13 MIN
Català
FONS ÀUDIO #13
Àngels Ribé
més Informació

A l'obra d'Àngels Ribé l'espai, la natura i el propi cos esdevenen elements articuladors d'una poètica de la fragilitat basada en la desenfatització de l'objecte artístic, l'ús de materials poc convencionals i la reivindicació de l'efímer.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Àngels Ribé Col·lecció MACBA cos Creative Commons
FONS ÀUDIO #16 Perejaume
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58