24.11.2011
21 MIN
Català

FONS ÀUDIO #11
Muntadas

descarregar

L’obra de Muntadas (Barcelona, 1942) existeix i es desenvolupa en una àrea grisa de l’inconscient col·lectiu. Aquesta en la qual es produeixen actes comunicatius, que, no obstant això, queden inevitablement enterrats sota capes de codis, signes i simbolismes.

Charles Babbage, un dels precursors de l’era de la informació, especulava al seu tractat de teologia natural The Ninth Bridgewater Treatise (1838) amb la idea que totes les paraules pronunciades al llarg de la història queden registrades a l’aire, surant, esperant a ser recuperades, però invisibles. D’una manera semblant, els vídeos, instal·lacions, fotografies i publicacions de Muntadas miren de descompondre i deixar al descobert un o diversos dels estrats simbòlics que conformen els nostres canals informatius.

La minuciosa observació dels fenòmens perceptius, de la semiòtica, de les pràctiques de la censura, de la contraposició entre objectivitat i subjectivitat (entre molts altres binomis), dels mitjans de masses o de les jerarquies polítiques, permeten reduir aquest gegantesc exercici epistemològic a un únic terme: el “de societat”. La trajectòria de Muntadas constitueix al cap i a la fi una anàlisi exhaustiva de la societat com a fenomen emergent; una lectura compromesa que requereix de l’espectador una interpretació activa per a veure i comprendre més enllà de les estructures socio-polítiques erigides al voltant de l’acte comunicatiu.

A partir de les experiències sub-sensorials de principis dels setanta, en les quals Muntadas veu el començament real de la seva obra, –entesa com un continu conceptual en permanent evolució–, l’artista repassa en aquesta entrevista diverses peces a través de les quals es posen de manifest inquietuds i idees articulades per a cridar l’atenció del públic sobre detalls del procés comunicatiu: el discurs, el mitjà, el missatge i la seva comprensió.

Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA Muntadas
material addicional
1 resultats
programes relacionats
7 destacats
16.11.2022
62 MIN
Català
FONS ÀUDIO #54
Eugènia Balcells
més Informació

Eugènia Balcells inicia la seva trajectòria artística a mitjan anys setanta en el context de l'art conceptual. Pionera del cinema experimental, el videoart, i la videoinstal·lació, també treballa amb partitures visuals, llibres d'artista, objectes, performances, fotocòpies, sons i fotografies. Balcells es considera a si mateixa una investigadora interdisciplinària interessada en les possibilitats de la física, l'astronomia, les matemàtiques, la filosofia, la sociologia, la música o la poesia; disciplines que congrega en el camp de l'art, com a àgora des de la qual repensar i reinventar el món. A FONS ÀUDIO #54 repassem amb Eugènia Balcells (Barcelona, 1943) moments d'una vida dedicada a l'art i ens detenim en l'anàlisi de les seves obres de la Col·lecció MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Creative Commons Eugènia Balcells feminisme instal·lació videoart
16.05.2014
29 MIN
Català
FONS ÀUDIO #26
Francesc Abad
més Informació

Francesc Abad planteja un recorregut per la història de l'art espanyol i català de les últimes quatre dècades, a través de l'anàlisi de les seves obres presents en la Col·lecció MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA FONS ÀUDIO Francesc Abad
03.02.2012
13 MIN
Català
FONS ÀUDIO #13
Àngels Ribé
més Informació

A l'obra d'Àngels Ribé l'espai, la natura i el propi cos esdevenen elements articuladors d'una poètica de la fragilitat basada en la desenfatització de l'objecte artístic, l'ús de materials poc convencionals i la reivindicació de l'efímer.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Àngels Ribé Col·lecció MACBA cos Creative Commons
21.12.2011
8 MIN
Anglès
FONS ÀUDIO #12
Kristin Oppenheim
més Informació

Kristin Oppenheim utilitza les propietats dramàtiques de la seva pròpia veu per a articular unes instal·lacions sonores i visuals que envolten l'espectador en ambients hipnòtics plens de relats potencials.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Kristin Oppenheim
07.11.2011
21 MIN
FONS ÀUDIO #10
Ibon Aranberri
més Informació

L'obra d'Ibon Aranberri (Itziar-Deba, Guipúscoa, 1969) analitza les relacions entre la natura i la cultura, i posa de manifest els abusos ideològics que els poders de torn exerceixen sobre el territori.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Ibon Aranberri land art
13.10.2011
13 MIN
Català
Son[i]a #137
més Informació

Bartomeu Marí i Muntadas parlen sobre la instal·lació i el projecte videogràfic "Col·lecció MACBA. Muntadas. Between the Frames: The Forum (Barcelona), 1983-1993 (2011)".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a col·lecció Muntadas
01.07.2011
9 MIN
Anglès
FONS AUDIO #9
Rita McBride
més Informació

Les obres de Rita McBride se situen en un terreny fronterer entre l'escultura, l'arquitectura i el disseny industrial. Partint d'una apropiació crítica d'objectes de la vida quotidiana, l'artista modela peces enigmàtiques que ens obliguen a qüestionar-nos la naturalesa dels símbols que conformen la nostra cultura.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO arquitectura Col·lecció MACBA Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA Rita McBride
FONS ÀUDIO #11 Muntadas
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58