07.08.2013
21 MIN
Anglès

CASCANDO
Variacions per a una altra peça dramàtica

descarregar

Una reintrepretació de l’obra de Samuel Beckett “Cascando” a càrrec de Joan Morey

“Cascando” és una peça radiofònica per a música i veu en la qual tres personatges situen l’oient davant dels mecanismes essencials de la ràdio. Un és el regidor (L’Oeuverer) que condueix l’acció davant la taula de mescles en l’espai neutre de l’estudi; un altre és la veu (La Voix) que ens arriba d’un lloc desconegut i que pot tractar-se del subconscient o dels pensaments del regidor. El tercer personatge és la música. D’aquesta manera, la paraula i la música, juntament amb el silenci, s’utilitzen com a elements expressius bàsics del llenguatge radiofònic (i per extensió artístic). En aquesta obra se superposen o juxtaposen, però no dialoguen.

Quan Joan Morey utilitza “Cascando” per a realitzar una nova variació no només assumeix la complexitat estructural de l’obra original sinó que li dóna un nou gir: “Cascando. Variacions per a una altra peça dramàtica” s’acull de forma exhaustiva a les instruccions marcades pel text de Beckett i a més exigeix a un mateix actor realitzar els dos personatges amb veu a l’obra. El personatge encarnat per la música, d’altra banda, s’insereix a manera de clixé, cosa que entorpeix encara més el rol de l’artista com a creador, ja que aquí més aviat executa una mena de patchwork amanerat.

La peça radiofònica “Cascando. Variacions per a una altra peça dramàtica” es va dur a terme al MACBA en una performance en directe el 23 de febrer de 2013, dins del programa “MACBA és viu”. El so ocupava tot el volum de l’atri i es va acompanyar d’una projecció del text amb subtítols en català.

Dos actors van conduir la peça sonora de manera teatral i coreogràfica per les tres plantes: la cabina de locució emprada per l’intèrpret de L’Oeuverer i La Voix es va situar en la planta superior (oferint una visió perifèrica de l’intèrpret) i l’audiència va ser conduïda per una actriu/hostessa fins al punt central de la rampa amb la finalitat d’obtenir una visió general i una posició adequada per l’escolta de l’obra.

Especials Joan Morey radioart Samuel Beckett
material addicional
1 resultats
CASCANDO
document
programes relacionats
1 destacats
18.11.2010
14 MIN
Castellà
Son[i]a #114
Chus Martínez
més Informació

Chus Martínez parla sobre l'exposició "Esteu a punt per a la televisió?".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a televisió Chus Martínez exposició Jean-Luc Godard Marta Minujin Marta Traba televisió
CASCANDO Variacions per a una altra peça dramàtica
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58