22.09.2009
71 MIN

AVANT #9
Victor Nubla. Part II

descarregar

A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros

AVANT #9 repassa la trajectòria artística de Victor Nubla a través d’aquest monogràfic. Aquesta segona part inclou una selecció de la seva producció sonora des de 1976 fins al 2008.

Quan Victor Nubla i Juan Crek van fundar Macromassa l’any 1976, van crear alguna cosa més que un simple duo. Per a molts, el grup barceloní representa la veritable pedra de toc de la independència musical espanyola; els primers fanzines, el primer disc autoproduït de l’Estat, i una actitud musical entre el destructiu i el surrealista, situen Macromassa en una cruïlla de referents –futurisme, punk, industrial, free jazz, Borges– que gairebé no havien permeat en el “desert” que era el panorama cultural espanyol de finals dels setanta. I malgrat la manca d’antecedents, de formació o de suport institucional, Crek i Nubla van aplanar el camí per a ells mateixos i per a generacions futures, mitjançant una personal immersió en el món de la improvisació lliure i l’experimentació sonora.

Però en realitat, parlar de Victor Nubla implica recordar molt més que Macromassa. La seva trajectòria, vasta i difícil de definir tant en solitari com en moltes altres formacions (Dedo, Aixònoéspànic, Leónidas, Massa Fosca, European Experimental Composers Orchestra, Secreto Metro i més), és un trencaclosques complex que a primer cop d’ull sembla tan impossible d’ordenar com la col·lecció de peces de puzle trobades pel carrer que Nubla cataloga amb rigor des de 1984.

La solució d’aquest puzle impossible que conformen la discografía (amb desenes de treballs publicats), la bibliografia (dins i fora de la seva propia editorial, Biblioteca para Misántropos) i les activitats paral·leles de Nubla (la seva crucial labor de gestió a Gràcia Territori Sonor, per exemple) des de mitjans dels setanta, passa per l’acceptació de l’actitud post-avantguardista (anti-avantguardista?) d’un agitador cultural nat que reivindica per damunt de tot el caràcter popular del seu treball.

Música experimental sorgida no de l’acadèmia sinó del carrer, i reinventada una i mil vegades al carrer, al barri, en el quotidià, en el surreal, en el menjar, en el casual, en la literatura, en les velles i noves xarxes globals, i en desenes d’instruments. Perquè un dels trets distintius més evidents de l’extensa carera musical de Nubla és sens dubte la radical evolució en l’elecció de les eines utilitzades per a cadascuna de les seves encarnacions artístiques.

Del clarinet a la veu, de la veu a la ràdio, de la ràdio al sámpler, del sámpler a l’ordinador, passant pels pedals d’efectes com alguna cosa més que un ornament: una progressió no-linial que relata de manera indirecta alguns dels canvis esdevinguts en la tecnologia musical de les últimes dècades, i que ha permès a aquest gracienc empedernit desenvolupar plenament la seva eterna recerca musical semi-atzarosa, al mateix temps que omplia el seu pentagrama imaginari d’idees, records, metodologies, metàfores i, sobre tot, sons que qüestionen les certituds formals.

Recerca AVANT DEP Juan Crek Macromassa Pascal Comelade Rafael Duyos Victor Nubla
material addicional
1 resultats
programes relacionats
5 destacats
03.04.2014
31 MIN
Castellà
MÀQUINA DE SOMNIS
més Informació

Amb motiu de l'exposició "Just davant nostre", Javier Calvo i Víctor Nubla proposen una peça inspirada en la Dream Machine de Brion Gysin.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Brion Gysin Dream Machine Javier Calvo radioart Victor Nubla
24.08.2009
46 MIN
Castellà
AVANT #9
Victor Nubla. Part I
més Informació

Monogràfic sobre la trajectòria i el context de Victor Nubla, amb el testimoni de Pascal Comelade, Juan Crek and Rafael Duyos.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT 14 anys y 14 registres memorables de RWM AVANT DEP Juan Crek Macromassa Pascal Comelade ràdio Rafael Duyos sampleig Victor Nubla
18.05.2006
10 MIN
Català
Son[i]a #09
Victor Nubla
més Informació

Entrevista a Victor Nubla, comissari de la part dedicada a l'Estat espanyol de l'exposició "Vinil. Discs i caràtules d'artistes".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arxiu cassette col·lecció DEP música Victor Nubla
30.06.2006
8 MIN
Català
Son[i]a #18
Victor Nubla
més Informació

Entrevista a Victor Nubla sobre el programa de concerts "Músiques giratòries".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a DEP música so Victor Nubla vinil
06.07.2006
9 MIN
Anglès
Son[i]a #20
Martin Tétreault
més Informació

Especial cicle de concerts "Músiques giratòries": entrevista a Martin Tétreault.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activitat Martin Tétreault música so vinil
AVANT #9 Victor Nubla. Part II
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58