14.04.2009
39 MIN
Castellà

AVANT #7
José Iges. Part I

descarregar
AVANT #7

A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros

AVANT #7 repassa la trajectòria artística de José Iges a través d’aquest monogràfic.

Si, tal com el va descriure el compositor Luis de Pablo, el context de l’art sonor al final de la dictadura era un context “anòmal”, el de l’art radiofònic (la producció artística creada per a la ràdio com a sala de concerts) aquí va ser una realitat pràcticament inexistent, i ha seguit així fins al canvi de segle. Però si alguna cosa ha caracteritzat aquest àmbit musical espanyol anòmal és l’aparició esporàdica d’illes –creadors individuals que, malgrat que no formen part d’una escena local consistent, han propugnat un discurs diferent, sovint més en sintonia amb la tradició d’altres latituds.

L’artista intermèdia madrileny José Iges no ha estat només un dels pocs músics experimentals que ha defensat el radioart com a forma d’expressió al nostre país: la seva obra, en solitari i en col·laboració amb artistes com Concha Jerez o Esperanza Abad, entre d’altres, ha adoptat el missatge del mitjà com a missatge propi, en incomptables composicions, instal·lacions interactives, performances i treballs de poesia sonora. Però el treball d’Iges no destaca únicament en qualitat de creador: el seu cognom també va unit inevitablement a Ars Sonora, l’espai radiofònic a RNE Radio Clásica, fundat el 1985 junt amb Francisco Felipe, i que Iges va dirigir entre 1987 i 2008.

Mitjançant l’encàrrec i la promoció de noves obres, la tasca inestimable de difusió d’Ars Sonora ha aconseguit vincular l’escena nacional al panorama global de l’art radiofònic, paral·lelament a la trajectòria del seu impulsor principal. En companyia d’Iges, la seva col·laboradora habitual des de 1989 Concha Jerez i el seu successor a Ars Sonora Miguel Álvarez Fernández, ens acostem a la realitat de l’art radiofònic a través del prisma del seu exponent espanyol principal.

Recerca AVANT ARS Sonora AVANT espacialització instal·lació José Iges poesia sonora ràdio radioart Roc Jiménez de Cisneros so
material addicional
1 resultats
programes relacionats
1 destacats
04.05.2009
55 MIN
Castellà
AVANT #7
José Iges. Part II
més Informació

Selecció musical sobre la producció sonora de José Iges des de 1994 fins al 2006.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT ARS Sonora AVANT espacialització José Iges poesia sonora radioart so
AVANT #7 José Iges. Part I
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58