15.12.2008
38 MIN
Català

AVANT #5
Josep Maria Mestres Quadreny. Part I

descarregar
AVANT #5

A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros

AVANT #5 repassa la trajectòria artística de Josep Maria Mestres Quadreny a través d’aquest monogràfic.

Si haguéssim d’assenyalar un compositor de l’Estat que hagi encarnat els ideals de trencament, de modernitat i d’avantguarda que van sacsejar la realitat musical d’Occident al llarg del segle XX, el millor candidat seria probablement Josep Maria Mestres Quadreny. La seva producció, polièdrica com ben poques, integra a la perfecció els diferents corrents de pensament i les metodologies més avançades en el terreny compositiu de les darreres dècades, en un conjunt d’obres molt variat, extraordinàriament cohesiu i sincer. El seu temperament innovador l’ha dut a treballar amb un reguitzell de formats (música vocal, orquestral, electroacústica, de cambra, escènica), alternant i agermanant instrumentació tradicional amb nous mitjans electrònics, trascendint gèneres (poesia, teatre, òpera, arts visuals) al costat dels noms clau del panorama artístic català, espanyol, europeu i universal –Brossa, Tàpies, Miró, Prats, Villèlia. I, per damunt de tot, apropant-se al fenomen sonor des d’una perspectiva sovint més pròpia d’un laboratori de recerca que d’un compositor a l’antiga com van ser Homs, Morera, Gerhard, Montsalvatge, Guinjoan o tants altres predecessors i coetanis.

Des de la seva primera obra, la ja prometedora i weberniana “Sonata per a Piano” de 1957, Mestres Quadreny demostrava que el seu objectiu vital era la renovació incondicional del llenguatge musical imperant. Ben aviat es podia intuir en la producció de Mestres una diàfana intenció de trencar radicalment amb tot, fins i tot amb el dodecatonisme i el serialisme, autèntics estendards de la nova música a mitjan segle XX, per començar pràcticament de zero, seguint només els seus propis plantejaments estètics i tècnics. Més de cinquanta anys després, es fa molt difícil no reconèixer-li l’èxit rotund d’aquesta tàbula rasa que tan bé ha sabut omplir utilitzant conceptes aplicats de camps tan diversos com les matemàtiques, la probabilitat, la programació o l’art abstracte, i mantenint sempre una empremta sonora innegable, prou difícil de pair per al públic i l’establishment musical de cada moment històric. Fins i tot l’actual.

Nascut a Manresa l’any 1929, la personalitat i l’empenta de Mestres Quadreny va resultar cabdal a l’hora d’aportar els necessaris rajos de llum en una època d’absoluta foscor política i social. No només des del seu vessant purament compositiu, sino també com a catalitzador i dinamitzador d’un context cultural senzillament erm. La seva decisiva implicació en entitats i institucions tan rellevants com la Fundació Joan Miró, el Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de París, el Consorci de l’Auditori i de l’Orquestra Simfònica de Barcelona‚ el Conjunt Català de Música Contemporània o la Fundació Phonos, serveixen d’exemple perfecte de la seva incansable tasca de difusió i regeneració constants. A tots nivells.

Recerca AVANT aleatori AVANT DEP Fundació Phonos guerra Joan Miró Josep Maria Mestres Quadreny música Roc Jiménez de Cisneros so
material addicional
1 resultats
programes relacionats
5 destacats
29.03.2011
33 MIN
Català
FONS AUDIO #6
Pere Portabella
més Informació

En la seva doble faceta de director i productor, Pere Portabella (1929) ha desenvolupat des dels anys seixanta un treball profund de renovació dels codis del llenguatge cinematogràfic.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Carles Santos cinema cinema al cub blanc Col·lecció MACBA Joan Brossa Josep Maria Mestres Quadreny Pere Portabella
31.05.2010
66 MIN
AVANT #12
Carles Santos. Part II
més Informació

Selecció musical de la producció sonora de Carles Santos des de 1978 fins al 2008.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT Carles Santos DEP Fluxus Joan Brossa John Cage Roc Jiménez de Cisneros
04.05.2010
33 MIN
Català
AVANT #12
Carles Santos. Part I
més Informació

Monogràfic sobre la trajectòria i el context de Carles Santos, amb el testimoni de Pere Portabella.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT Carles Santos DEP Fluxus Joan Brossa John Cage Pere Portabella Roc Jiménez de Cisneros
29.02.2012
24 MIN
Català
FONS ÀUDIO #14
Josep Maria Mestres Quadreny
més Informació

L'obra del compositor català Josep Maria Mestres Quadreny és una interessant cursa per deixar enrere els motlles del passat mitjançant una postura estètica i metodològica que durant la segona meitat del segle XX el va col·locar a l'avantguarda de la nova música a Europa.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA DEP FONS ÀUDIO Josep Maria Mestres Quadreny música generativa notació gràfica partitura

Selecció musical sobre la producció sonora de Josep Maria Mestres Quadreny des de 1962 fins a l'actualitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT aleatori DEP Fundació Phonos guerra Joan Miró Josep Maria Mestres Quadreny música so
AVANT #5 Josep Maria Mestres Quadreny. Part I
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58