11.12.2024
99 MIN
Castellà

Altes latències #2
Jose Iglesias García-Arenal

descarregar
Minas de Rio Tinto
Minas de Rio Tinto. Cortesia de l'artista

El treball de Jose Iglesias García-Arenal es posiciona en la cruïlla entre l’art i la militància ecològica, explorant les tensions que modelen el paisatge rural des de fa dècades. La seva obra, en forma de pel·lícules, assajos i projectes col·laboratius gestionats des de la Plataforma MAL, ofereix una visió crítica dels canvis socioeconòmics i ecològics que travessen regions com Extremadura. Aquí, el contrast entre tradicions preindustrials com el pasturatge d’ovelles merines negres i els avanços tecnològics simbolitza la lluita entre una visió holística del territori i les imposicions de les lògiques eurocèntriques de progrés.

La seva pràctica aborda temes com les zones de sacrifici, territoris dedicats a l’extracció de recursos, la producció de mercaderies o la gestió de residus, identificats com “no aptes per a la vida”. Jose assenyala com aquestes àrees no només transformen el territori, sinó que també colonitzen el present des de futurs possibles, generant una sensació de dol anticipat i desgast emocional en les persones que habiten aquests llocs. És el que ell anomena “zones de sacrifici espectrals”.

En un país com Espanya, on les zones rurals han estat històricament objecte de despulla i marginació, l’obra d’Iglesias revela els estralls de l’extractivisme, des de la mineria de liti fins als monocultius de plaques solars. En la seva anàlisi, Jose vincula aquestes pràctiques amb processos històrics de conquesta, latifundisme i privatització del camp, mentre explora les formes en què les comunitats resisteixen i busquen construir alternatives.

En aquest pòdcast, Jose Iglesias García-Arenal ens convida a imaginar intersticis de possibilitat on les resistències comunitàries, les memòries històriques i l’art s’entrellacen per a redefinir la forma en què habitem el món. Parlem sobre tradicions inventades, oliveres, ovelles, telers i les complexes interaccions entre passat, present i avenir.

CONVERSA: Roc Jiménez de Cisneros, Jara Rocha i ANNA RAMOS. Guió i producció sonora: Roc Jiménez de Cisneros. Veu: Valeria Brugnoli. Sons: llibreria de sons de RWM.
CC BY-NC-ND 4.0 DEED. Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional
Especials Altes latències [contra]panorama condicions de treball Creative Commons desert ecologia Jose Iglesias García-Arenal latifundisme toxicitat zona de sacrifici
programes relacionats
1 destacats
02.09.2024
87 MIN
Castellà
Altes latències #1
Nicolás Malevé i Jara Rocha
més Informació
En aquest podcast, parlem amb Nicolás Malevé i Jara Rocha sobre infraestructures, software i museus. Parlem sobre canvis d'escala, algoritmes, caixes negres, epistemicidis i cibercidis. Pensem detingudament la noció de servei, accés o aire com a controvèrsies: què provoquen els canvis de temperatura, d'estratègies de màrqueting o de formats de render web... i quines materialitats entren en suspensió amb aquests canvis. Les cures pal·liatives i l'abolició s'articulen així mateix com a possibles estratègies per a desmantellar totes aquelles formes de món que haurien d'acabar, i pensar com, en aquest procés, poden generar-se noves formes que potser encara no acabem d'imaginar.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altas latencias [contra]panorama abolició algoritmes Creative Commons infraestructura Jara Rocha
Altes latències #2 Jose Iglesias García-Arenal
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58