24.08.2010
49 MIN

AL CARRER
Audioruta per la Barcelona underground dels anys 70

descarregar

Aquesta audioruta proposa repensar certs àmbits de Barcelona a través de les seves manifestacions estètiques i culturals, i en particular considerar com el cos i algunes formes d’ocupar l’espai transformen l’entorn i generen enclavaments de politització que repercuteixen en l’arquitectura i en l’esfera pública de la ciutat. Amb aquest objectiu s’ha elaborat una audioruta que connecta entrevistes i testimoniatges d’alguns agents i protagonistes actius als anys 70 amb esdeveniments i llocs emblemàtics de l’època, amb la finalitat de generar una topografia política i poètica.

Amb aquest propòsit, AL CARRER recorre diferents espais que durant els anys 70 van servir de plataforma de trobada, discussió i producció col·lectiva independent. Bars, tallers, pisos i d’altres racons que van funcionar com a zones de debat polític actiu i en alguns casos com a petites comunes de treball al voltant de fanzins i revistes com “El Rrollo Enmascarado” o “Ajoblanco”. Reconstruïm així les experiències llibertàries, homosexuals i underground de la Barcelona del tardo-franquisme i la “transició-transacció” (segons l’expressió de Bernat Muniesa), en un moment en què el terme “carrer” es va viure com un escenari festiu, popular i polític.

 

Un projecte de Carla Arenas, Caroline Giffard i Miguel López pel Taller d'Investigació del Programa d'Estudis Independents (PEI) del MACBA.
Especials anys 70 Armand de Fluviá Barcelona Carla Arenas Caroline Giffard dissidència sexual Miguel López Nazario Onliyú PEI queer Xefo Guasch
material addicional
1 resultats
programes relacionats
4 destacats
06.05.2024
67 MIN
Castellà
Son[i]a #400
Juan Bufill
més Informació

En aquest podcast ens asseiem a parlar amb el poeta, cineasta experimental i crític Juan Bufill sobre la confluència d'energies creatives germinals durant els primers anys de la transició, quan semblava que tot estava encara per refer-se, per somiar-se. Van ser temps d'efervescència i transversalitat creativa; de contra-cultura underground i autogestionada al voltant de la qual l'art conceptual, el videoart, el cinema experimental, el vídeo comunitari, el còmic i la performance entrecreuaven les seves energies en múltiples direccions.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Art conceptual cinema experimental cómic còmic Creative Commons Film Vídeo Informació Juan Bufill transició videoart
11.07.2022
90 MIN
Castellà
Son[i]a #354
Daniel Gasol
més Informació

Daniel Gasol s'autodefineix com a fill marieta del proletariat i treballador cultural, i no ho fa per provocar –que també–, si no com una estratègia profundament calibrada i conscient de posar en relleu des del minut zero els privilegis de classe que informen qualsevol possibilitat de ser i la pràctica artística contemporània. En aquest podcast Daniel Gasol fa hace una lectura a contrapèl de la Ley de Vagos y Maleantes (1933-1970) i la de Peligrosidad Social, des del prisma de classe, que revisa la literatura i els expedients penals de l'Arxiu Nacional de Justícia de Catalunya per a explicar la criminalització del cos proletari i les classes desfavorides.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #intenciópoètica Creative Commons Daniel Gasol pedagogia radical queer
01.07.2022
62 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #53
El Palomar
més Informació

A FONS ÀUDIO #53 El Palomar ens parlen sobre la seva obra a la col·lecció MACBA “No es homosexual simplemente el homófilo sino el cegado por el falo perdido”, projecte amb el qual rescaten un guió inèdit i inacabat de l'assagista i antropòleg Alberto Cardín i es proposen realitzar la pel·lícula amb els seus propis mitjans. A través de la seva relectura –i reescriptura– de la visió cinematogràfica de Cardín i un procés d'immersió i recerca minuciós sobre el seu entorn i context més immediat, El Palomar reconstrueixen una part de la història de les dissidències sexuals, encara avui dia plena de buits i absències. I la primera d'elles, la d'Alberto Cardín.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons dissidència sexual El Palomar queer
12.07.2006
11 MIN
Català
Son[i]a #21
Manuel Asensi
més Informació

Entrevista a Manuel Asensi, codirector del Programa d'Estudis Independents (PEI 2006).

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a dissidència sexual educació Manuel Asensi PEI
AL CARRER Audioruta per la Barcelona underground dels anys 70
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58