02.09.2014
Anglès

#6 From the soundscape meme to self-awareness
Per José Manuel Berenguer

descarregar PDF

Prenent el terme paisatge sonor com a punt de partida, aquest assaig de José Manuel Berenguer aborda una sèrie de qüestions pertinents a la comprensió de l’experiència de l’escolta en l’art i en la vida quotidiana. Temes com la fenomenologia, la cognició, els nous mitjans, l’estètica i la superposició entre l’art i la ciència, serveixen a Berenguer per traçar una anàlisi crítica de les pràctiques de l’art sonor recent, utilitzant tant exemples històrics significatius com la seva pròpia experiència.

Artista intermèdia, compositor, professor, comissari… Els diferents epígrafs que serveixen per descriure la trajectòria de José Manuel Berenguer (Barcelona, 1955), reflecteixen la naturalesa pluridisciplinar que des del començament ha guiat la seva activitat. Més enllà de la seva pròpia obra, la difusió de la música electroacústica i l’art sonor han portat Berenguer a una estreta vinculació amb nombroses institucions, festivals i organitzacions. És el cofundador de l’Orquestra del Caos, al costat de Clara Garí, i de Côclea, i precisament a la Nau Côclea, a Camallera, dirigeix el Festival Música13.

És col·laborador de l’Institut International de Musique Electroacoustique de Bourges (França), i va ser el dissenyador i primer responsable del Laboratori de so i música del CIEJ, de la Fundació la Caixa de Pensions. Com a professor, ha impartit classes al Conservatori de Bourges i al Master en Art Sonor de la Universitat de Barcelona. També és ex-President de l’Associació de Música Electroacústica d’Espanya, i actualment és President d’Honor de la International Conference of Electroacoustic Music del CIM/UNESCO, membre de la Académie Internationale de Musique Electroacoustique/Bourges, de l’Acadèmia del Consell Nacional de la Música del CIM/UNESCO i del Consell d’Experts de la MISAME.

ISSN: 2013-4681

Quaderns d’àudio enregistraments de camp José Manuel Berenguer paissatge sonor
programes relacionats
4 destacats

En aquesta conversa José Manuel Berenguer reflexiona sobre els conceptes de paisatge sonor i gravacions de camp, així com en la seva pràctica en el context actual, en un moment en que el gènere està cobrant especial protagonisme en el camp de la creació sonora.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra enregistraments de camp José Manuel Berenguer Sonidos en Causa
05.06.2012
61 MIN
Castellà
INTERRUPCIONS #8
Sons en Causa
més Informació

Selecció d’enregistraments de camp d’entorns medioambientals en procés de canvi irreversible.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Carlos Gómez enregistraments de camp Interrupcions José Manuel Berenguer Mix selecció musical Sonidos en Causa

Selecció musical sobre la producció sonora de José Manuel Berenguer des de 1990 fins a l'actualitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT AVANT Bourges electro-acústica electroacoustic Fundació Phonos guitarra Joan Saura José Manuel Berenguer música Orquesta del Caos Roc Jiménez de Cisneros so
04.09.2008
33 MIN
Castellà
AVANT #4
José Manuel Berenguer. Part I
més Informació

Monogràfic sobre la trajectòria i el context de José Manuel Berenguer, amb el testimoni del músic i compositor Joan Saura.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT AVANT Bourges electro-acústica electroacoustic Fundació Phonos guitarra Joan Saura José Manuel Berenguer música Orquesta del Caos Roc Jiménez de Cisneros so Xavier Maristany
#6 From the soundscape meme to self-awareness Per José Manuel Berenguer
Quaderns d’àudio
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58