05.01.2011
Anglès

#4 The road to plunderphonia
Per Chris Cutler

descarregar PDF

A “The road to plunderphonia” Cutler analitza el paper crucial que desenvolupa la memòria –al voltant de la qual gira tant la creació com la interpretació de la música– i mira d’aclarir fins a quin punt la naturalesa específica d’un sistema de memòria dóna forma a la música que articula, fent especial èmfasi en el tercer i més recent d’aquests sistemes: l’enregistrament de so. Chris investiga com el fet i la pràctica de l’enregistrament sonor han transformat tots els aspectes de la producció i la recepció del so organitzat, donant lloc a nous gèneres i interpretacions. Si el mitjà és el missatge, aquest assaig és un intent d’entendre quin és el missatge d’aquest sistema.

“The Road to Plunderphonia” es concep també com a complement a VARIACIONS, la sèrie de Ràdio Web MACBA sobre la història del collage sonor escrita per Jon Leidecker.

A principis dels setanta, Chris Cutler va co-fundar The Ottawa Music Company –una orquestra de 22 compositors de rock– abans d’incorporar-se a les files del grup experimental britànic Henry Cow, amb el qual va realitzar gires, va gravar i va treballar en projectes de dansa i teatre durant els vuit anys següents. Posteriorment va co-fundar diversos grups amb membres de diferents nacionalitats, com ara Art Bears, News from Babel, Cassiber, The (ec) Nudes, p53 i The Science Group, a més de ser membre permanent de les bandes americanes Pere Ubu, Hail i The Wooden Birds. D’altra banda, Cutler ha participat en nombrosos projectes teatrals, cinematogràfics i radiofònics, i segueix col·laborant amb Fred Frith, Zeena Parkins, Jon Rose, David Thomas, Peter Blegvad, Daevid Allen, The Bad Boys Collective i els compositors espectralistes Iancu Dumitrescu i Ana Maria Avram.

Entre els seus projectes recents destaquen encàrrecs per a la ràdio, diverses bandes sonores, peces per al Hyperion Ensemble, Signe de Trois per a sistema multi-canal, un projecte d’un any de durada de paisatges sonors diaris per a l’emissora londinenca Resonance FM i p53 for Orchestra and Soloists. També és el fundador i director del segell independent ReR Megacorp i del servei de distribució artístic Gallery and Academic i és l’autor de la col·lecció d’assajos teòrics File Under Popular, a més de molts altres articles publicats en setze llengües.

ISSN: 2013-4681

Quaderns d’àudio VARIACIONS assaig Chris Cutler sampleig
programes relacionats
5 destacats

Transcripció de VARIACIONS #1. Transició, a càrrec de Jon Leidecker.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra VARIACIONS Creative Commons Jon Leidecker sampleig Transcripció VARIACIONS Variations_transcript

Transcripció de VARIACIONS #7. El compositor, a càrrec de Jon Leidecker.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra VARIACIONS Creative Commons Jon Leidecker sampleig Transcripció VARIACIONS Variations_transcript
12.06.2009
59 MIN
Anglès
VARIACIONS #2
El Globus
més Informació

La segona entrega de la sèrie repassa els anys seixanta, començant pels collages de música del món de Richard Maxfield, Teiji Ito i Karlheinz Stockhausen, i continua amb l'impacte de John Cage i Marshall McLuhan en els Beatles.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
28.04.2009
59 MIN
Anglès
VARIACIONS #1
Transició
més Informació

Tan aviat com els enregistraments van suplantar les partitures al segle XX, la presència de la influència comunal va tornar a fer-se present a mesura que els compositors començaven a utilitzar enregistraments per a crear nous enregistraments.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca VARIACIONS Centenari John Cage Charles Yves Christian Marclay collage James Tenney John Cage Jon Leidecker Pierre Henry Pierre Schaeffer Richard Maxfield sampleig so VARIACIONS Wobbly
18.12.2018
106 MIN
Anglès
VARIACIONS #8
La relació
més Informació

La convergència dels mitjans de masses i les xarxes socials relega lesdiscogràfiques tradicionals a un segon pla i provoca nous subgèneres, des dels mashups al vaporwave, però també reforça la percepció de la música com a entreteniment consumible. Com estem sent reentrenats en el nostre nou entorn per una estètica que s'ha tornat tan omnipresent que és gairebé invisible? Mai no acabis una narrativa històrica en el present.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca VARIACIONS Jon Leidecker plunderphonia sampleig VARIACIONS
#4 The road to plunderphonia Per Chris Cutler
Quaderns d’àudio
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58