18/09/2020 4' 5''
Castellà
Detalle de la instalación de Cildo Meireles "Babel"

L'artista conceptual i escultor brasiler proposava l’any 2001 l'obra "Babel", una torre de forma cònica de cinc metres d'alçada i dos d'ample, que s'alça fins al sostre expositiu i que està construïda a base de ràdios, de diferent eres, totes elles sintonitzades en diferents emissores.

“Les ràdios dels anys vint són mobles, són coses grans, pesants. I llavors clar, això va ser per a la base –comenta en aquest fragment Cildo. I a mesura que va passant el temps fins a l’MP3, naturalment es crea una secció cònica, que enforteix la il·lusió perspectiva i sembla molt més alta. Però és interessant també perquè va quedar una cosa arqueològica, sobre l'objecte ràdio”.

A “Babel” la ràdio exorcitza multitud de significats, des de l'evident referència bíblica fins al seu ancoratge a l’univers borgià, en relació al text “La biblioteca de Babel” de 1941. En aquesta “torre de la incomprensió” els aparells de ràdio parlen en present continu, “com un sensor ideològic, dóna una mica la idea del context sonor de l'aire.”

Compartir
EspecialsRADIOACTIVITATràdioCildo MeirelesArt conceptual

Programes de RWM relacionats