30/06/2008 29' 23''
Anglès
Alberto Iglesias i Juan Muñoz, Madrid, 2000

A càrrec de Juan Muñoz

Entre els anys 1992 i 2001, Juan Muñoz va fer una sèrie d'obres en les quals utilitzava materials sorprenents a les mans d'un escultor: la veu, la música i el so. Muñoz va concebre i va fer aquestes obres perquè es retransmetessin per la ràdio, perquè circulessin a una hora determinada del dia a través de les ones hertzianes i arribessin als seus receptors conscients o casuals. Des de Ràdio Web MACBA recuperem aquestes obres radiofòniques amb la voluntat de donar-les a conèixer més àmpliament i inserir-les com un complement de l'escultura i l'escriptura que l'artista va practicar d'una manera continuada i simultània, i amb l'ànim de transcendir l'espai físic que Juan Muñoz ocupa dins la Col·lecció MACBA.

"Building for Music" (1993), "A Man in a Room Gambling" (1992), "Will it Be a Likeness?" (1996) i "A Registered Patent" (2001-2002) són obres que utilitzen el so, la veu i la música com a material fonamental. Comparteixen un estatus particular, al qual l'artista va concedir una atenció especial: s'havien d'emetre per ràdios públiques.

La primera d'aquesta sèrie és "Building for Music", resultat de la col·laboració amb el compositor Alberto Iglesias, que comparteix interessos amb Juan Muñoz en l'afany de recerca constant, aportant-li coneixements i solucions que van més enllà de la composició musical. "Building for Music" és la resposta de Muñoz a la invitació de participar a "Sonsbeek 93" (Arnhem, Països Baixos), una exposició d'art al parc i a la ciutat holandesa tristament coneguda pels episodis bèl·lics que hi van tenir lloc al final de la Segona Guerra Mundial. Des del començament es va concebre com una emissió radiofònica inspirada en dos tipus de programa: les emissions de textos literaris que han abundat en algunes ràdios públiques europees, d'una banda, i l'emissió de música contemporània, de l'altra.

Compartir
EspecialsJuan MuñozJuan Muñozcol·leccióarquitectura