• 00:32 Només vaig fer el que em demanava l'audioguia
  • 02:03 El context de Bilbao: una llarga història de sindicalisme truncada
  • 02:32 El museu como a espai de llibertat
03/05/2017 4' 49''

Què volem de l’art? Andrea Fraser (Billings, Montana, 1965) es planteja aquesta pregunta en la seva obra i examina les motivacions d’un ampli ventall d’agents culturals, entre els quals hi ha artistes, col·leccionistes, galeristes, patrons i públics. L’artista n’explora els mecanismes interns, així com les estructures polítiques, econòmiques i psicològiques que el condicionen. Amb enginy, humor i emoció, les obres de Fraser ens conviden a reflexionar sobre les nostres pròpies motivacions com a espectadors i participants en el camp de l’art.

A FONS ÀUDIO #47, Andrea Fraser comenta el rerefons de "Little Frank and His Carp", obra de la Col·lecció MACBA que va registrar la performance que l’artista va realitzar l’any 2001 a l’atri del Museu Guggenheim de Bilbao. Amb un vestit curt de color verd i sabates negres de taló, l’artista es desplaça per l’interior d’aquest edifici emblemàtic de l’arquitectura museística internacional dels anys noranta mentre escolta l’audioguia de la institució: "Pots sentir la teva ànima elevant-se amb l’edifici al teu voltant." Enregistrada amb cinc càmeres ocultes, "Little Frank and His Carp" ressegueix els moviments de l’artista des de diferents angles i mostra els canvis d’actitud i les emocions que li generen la veu masculina de l’audioguia; una veu que destaca les virtuts arquitectòniques de l’edifici animant a recórrer les seves formes sensuals: "El museu tracta de fer-te sentir com a casa, o sigui que relaxa’t." Seguint les indicacions de l’audioguia, l’artista acaba erotitzant-se amb l’edifici mentre els altres usuaris observen la seva conducta.

De fons, ressona el debat públic que hi hagut des que es va construir aquesta seu del Guggenheim Museum a la ciutat basca el 1997. Des de llavors, l’impacte de la construcció del museu en l’economia local ha estat molt discutit i el terme "efecte Bilbao" ha passat a ser emblemàtic en els debats al voltant del paper de les institucions culturals en la regeneració urbana d’alguns barris depauperats.

Compartir
ESPECIALSFONS ÀUDIOAndrea Frasercrítica institucionalneoliberalismeCreative CommonsCol·lecció MACBAFONS ÀUDIO