• 00:32 Només vaig fer el que em demanava l'audioguia
  • 02:03 El context de Bilbao: una llarga història de sindicalisme truncada
  • 02:32 El museu como a espai de llibertat
03/05/2017 4' 49''
Anglès

Què volem de l’art? Andrea Fraser (Billings, Montana, 1965) es planteja aquesta pregunta en la seva obra i examina les motivacions d’un ampli ventall d’agents culturals, entre els quals hi ha artistes, col·leccionistes, galeristes, patrons i públics. L’artista n’explora els mecanismes interns, així com les estructures polítiques, econòmiques i psicològiques que el condicionen. Amb enginy, humor i emoció, les obres de Fraser ens conviden a reflexionar sobre les nostres pròpies motivacions com a espectadors i participants en el camp de l’art.

A FONS ÀUDIO #47, Andrea Fraser comenta el rerefons de "Little Frank and His Carp", obra de la Col·lecció MACBA que va registrar la performance que l’artista va realitzar l’any 2001 a l’atri del Museu Guggenheim de Bilbao. Amb un vestit curt de color verd i sabates negres de taló, l’artista es desplaça per l’interior d’aquest edifici emblemàtic de l’arquitectura museística internacional dels anys noranta mentre escolta l’audioguia de la institució: "Pots sentir la teva ànima elevant-se amb l’edifici al teu voltant."

Enregistrada amb cinc càmeres ocultes, "Little Frank and His Carp" ressegueix els moviments de l’artista des de diferents angles i mostra els canvis d’actitud i les emocions que li generen la veu masculina de l’audioguia; una veu que destaca les virtuts arquitectòniques de l’edifici animant a recórrer les seves formes sensuals: "El museu tracta de fer-te sentir com a casa, o sigui que relaxa’t." Seguint les indicacions de l’audioguia, l’artista acaba erotitzant-se amb l’edifici mentre els altres usuaris observen la seva conducta.

De fons, ressona el debat públic que hi hagut des que es va construir aquesta seu del Guggenheim Museum a la ciutat basca el 1997. Des de llavors, l’impacte de la construcció del museu en l’economia local ha estat molt discutit i el terme "efecte Bilbao" ha passat a ser emblemàtic en els debats al voltant del paper de les institucions culturals en la regeneració urbana d’alguns barris depauperats.

Compartir
EspecialsFONS ÀUDIOAndrea Frasercrítica institucionalneoliberalismeCreative CommonsCol·lecció MACBAFONS ÀUDIO

Programes de RWM relacionats