CURATORIAL

Aquesta secció investiga el complex mapa de l'art sonor des de diferents punts de vista organitzats en diferents sèries i cicles de comissariat. A càrrec de Jon Leidecker, VARIACIONS, reconstrueix la història de l'apropiacionisme sonor, repassant exemples de la composició del segle XX, de l'art popular i de mitjans comercials, fins a la confluència de tots aquests corrents en l'actualitat. Paral·lelament, LÍNIES DE VISIÓ, comissariada per Barbara Held i Pilar Subirà, explora diferents idees al voltant de la transmissió com a mitjà d'expressió creativa i PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND explora de la mà de Felix Kubin la producció sonora underground a Europa de l'Est. Finalment, SONDES, de Chris Cutler, examina els efectes colaterals de la caiguda de la tonalitat en el segle XX i INTERRUPCIONS "interromp" intermitentment la programació Curatorial per a explorar les múltiples possibilitats del format de música a la carta i el mix.

SONDES # 26 es fixa en els pioners que van dibuixar el paisatge sonor del món en l'àmbit de la música, tot aplanant el camí per a l'emancipació o l’estetització del soroll, que va dur a la inclusió de tota mena d'objectes, des d'helicòpters fins a tela asfàltica, gel, poliestirè, ferralla o màquines de fax, en composicions i actuacions de música (no electrònica).

A SONDES #25, Chris Cutler continua rastrejant la importació de no-instruments en composicions i interpretacions. Músics de jazz i blues, compositors contemporanis, de cinema, grups de rock, artistes sonors i improvisadors, s’apropen a les joguines i als estris de ferreteria en la seva cerca de noves sonoritats.

Aquest auxiliar narra les múltiples aventures que les joguines han protagonitzat sobre escenaris de rock, bandes sonores de pel·lícules, sales de concerts, galeries i enregistraments de tota mena.

La convergència dels mitjans de masses i les xarxes socials relega lesdiscogràfiques tradicionals a un segon pla i provoca nous subgèneres, des dels mashups al vaporwave, però també reforça la percepció de la música com a entreteniment consumible. Com estem sent reentrenats en el nostre nou entorn per una estètica que s'ha tornat tan omnipresent que és gairebé invisible? Mai no acabis una narrativa històrica en el present.

PROBES #24 segueix als compositors que s’abalancen cap a la caixa de joguines – i a la bodega– a la cerca de noves sonoritats no electròniques que poden donar peu tant a seques composicions contemporànies, com a singles pop ben humidets, així com a bandes sonores, improvisacions de jazz i instal·lacions sonores.

Aquest auxiliar aprofundeix en les múltiples cares del piano de joguina i ens presenta el malèfic dactylion.

Aquest programa, comissariat per Wave Farm, presenta un repàs internacional a obres que exploren el so de l'espectre de ràdio d'ona curta (2-30 MHz) així com l'experiència de l'escolta a llarga distància. El podcast presenta els treballs sonors de Patrick Harrop, Ed Osborn, Javier Suarez Quiros, Mark Vernon, William Basinski, Nicholas Knouf, Edward Ruchalski, Sally Ann Mcintyre, Stephen Bradley, Pietro Bonanno, Linda Dusman & Alan Wonneberger, Jeff Gburek, Jed Miner, Amanda Dawn Christie i Lee Rosevere.

Chris Cutler aborda el problema del soroll, i el que entenem per soroll, abans d'endinsar-se en les simfonies de joguines i la trajectòria musical de l'infame piano de joguina.

En aquest auxiliar, les formes occidentals, en la seva cerca del timbre i de significat, s'abalancen sobre les tradicions musicals d'Austràlia, Xina, Mèxic, Els Alps, Turquia, Japó, Brasil, Corea, Perú i Armènia.

Chris Cutler conclou la seva exploració sobre la importació d'instruments exòtics: més enllà dels seus valors sonors i tímbrics, fixant-nos en la forma en què es despleguen com a vectors de significat, llenguatge i representació simbòlica.

En aquest auxiliar, els instruments asiàtics troben el seu camí en tot tipus de situacions inesperades, tant dins com fora del seu territori.

A SONDES #21, l'estudi de Chris Cutler la incorporació d'instruments exòtics en vocabularis musicals occidentals viatja des del Carib fins a l’Àsia Oriental, i aprofita el trajecte per donar voltes al curiós cas de la World Music com a categoria comercial i ideològica.

Chris Cutler continua rastrejant la manera en què els instruments exòtics es van infiltrar en tots els racons de la música experimental occidental. Part 3 dedicada a l'Extrem Orient i les Índies Occidentals.

Chris Cutler fa un cop d'ull a les importacions exòtiques que més impacte van tenir en la música occidental: les idees i instruments de l'Índia, que van portar no només nous sons i afinacions sinó també idees radicalment noves sobre la pròpia música.

En aquest auxiliar Chris Cutler es troba amb més instruments africans reutilitzats en diversos camps, i fem un cop d'ull al tràfic invers. Curiosament, per primera vegada, els cercles contemporanis clàssics es mantenen pràcticament al marge. Envieu les vostres respostes en una postal, sisplau.

Chris Cutler segueix analitzant la importació d'instruments exòtics, en aquest cas d'Àfrica, en la cerca d'una expressió cultural i política específicament no americana a Amèrica.

En aquest auxiliar, l'exòtica deixa enrere definitivament la seva disfressa kitsch per mostrar una essència revolucionària, abandonant així la documentació avorrida en favor d'una exploració hiperreal de nous timbres, espaialitats impossibles i fragmentació radical. Just el punt en el qual la tecnologia d'enregistrament cobra per fi consciencia de si mateixa com un mitjà estètic més que purament tècnic.

A SONDES #18, Chris Cutler puja de categoria de la percussió més humil i ens introdueix al món hiperreal de l’alta fidelitat, l’escolta pura i l’exòtica.

En aquest nou auxiliar Chris Cutler segueix la pista del gamelan fins a topar amb altres experiments de percussió i endinsar-se inexorablement en l'apropiació exòtica.

SONDES #17 observa la col·lisió del gamelan amb la sensibilitat occidental i la recerca de nous recursos de percussió per part d’una comunitat de compositors interessats per treballar amb nous timbres i sorolls atonals que donin sortida al canon modernista.

A SONDES #16.2, ens preguntem fins a on es pot arribar amb banjos, mandolines, balalaiques, arpes de boca i conjunts d’instruments folk. I arriben molt lluny!

SONDES #16 conclou la sèrie de quatre programes que investiguen la reutilització d'instruments folklòrics. Aquesta vegada es tracta de banjos, mandolines, balalaiques, arpes de boca i conjunts d'instruments populars, tots ells fora dels seus respectius contextos per fer coses estranyes i poc naturals.

En aquest auxiliar, gaites, cítares, harmònica i violes de roda fan coses que no se suposo que es poden fer... i brillen fent-ho.

Aquest mix en forma de collage d'Anna Friz explora el mitjà, la morfologia i la taxonomia dels homenets de la ràdio.

A SONDES #15 fem un cop d'ull als usos experimentals dels instruments folk més intractables: les gaites, el hurdy gurdy i l'harmònica. Ja no hi ha res sagrat?

A SONDES #14 agafem un trencall per mostrar com la col·lisió entre els mecanismes del folk, l'agitació social, l'enregistrament de so i l'electrificació va sustentar el creixement d'un nou llenguatge musical políglota, i una nova circumscripció estètica.

Aquest auxiliar de Chris Cutler excava nous sons extrets d'instruments oblidats.

SONDES #13 explora la recuperació i reassignació d’instruments folk antics en contextos poc familiars.

Aquest mix de Morten J. Olsen per a la sèrie INTERRUPCIONS presenta un viatge extrem, complex i llarg d’introducció al món de la percussió, que posa sobre la taula les teories personals d’OIsen. Tal com el mateix Morten apunta: “una experiència d'escolta llarga i dolorosa de música percutiva”.

Aquest és l'auxiliar en el qual els clavicordis es deixen anar amb audàcia.

A SONDES #12, Chris Cutler, el clavicordi torna del món dels morts. Música encantada per un espectre: el clavicordi.

Aquest auxiliar de Chris Cutler escolta veus, sobretot en grups, fent coses extraordinàries.

SONDES #11 va per via oral: tot allò que la teva mare no t'explicaria mai sobre el que es pot fer amb la boca i una mica de saliva.

Aquest auxiliar de Chris Cutler es pregunta què és el que no pot fer la veu humana.

En aquesta desena entrega, Chris Cutler observa la veu humana i les seves reinvencions estètiques. Continuarà a l’episodi onze.

Aquest auxiliar investiga tècniques esteses per vents i percussió.

En aquest nou episodi capturem algunes de les infinites instàncies de repetició i veu de la col·lecció de poesia sonora d'Eduard Escoffet.

En aquesta novena entrega, Chris Cutler investiga algunes tècniques esteses sorprenents per a instruments de vent i percussió, així com la seva implementació.

Aquest auxiliar investiga tècniques esteses per corda.

En aquest vuitè programa Chris Cutler presenta modificacions en instruments de corda que busquen allunyar-se, amb coherència, de la tonalitat.

Aquest mix és una introducció exhaustiva i un tribut al llegat de la library music feta a Itàlia.

Aquest auxiliar investiga preparacions per a percussió i tècniques esteses per a piano.

SONDES #7 examina algunes de les preparacions per percussió i veu, abans de fixar-se en els orígens i el ressorgiment de les tècniques d'interpretació estesa, començant pel piano.

El mix de Dave Phillips és un veritable assalt als sentits que reflexiona sobre les durades extremes en la música i sobre la nostra relació amb la temporalitat del so.

El títol Cumulative Tails és un joc de paraules amb "cumulative tale" o conte acumulatiu, en què cada part de la història manté una certa relació amb l'anterior.
Aquesta peça radiofònica, a càrrec de Vicki Bennett, es va crear seguint aquest mètode: una successió de temes triats exclusivament per la seva relació conceptual amb el que acabava de sonar.

Aquesta selecció musical investiga més preparacions d'instruments de corda i de vent, a la recerca de noves sonoritats.

Amb la finalitat d'alterar el so dels instruments convencionals, hi ha gent que ha superposat, lligat, cargolat o unit d'altres maneres una infinitat d'objectes als seus instruments. Aquest sisè programa traça un mapa i explora els marges de les preparacions d'instruments de corda i de vent.

Aquesta selecció musical investiga encara més maneres de preparar el piano: la tortura no s’acabarà mai?

Aquest cinquè programa assenta les bases d'una àmplia gamma d'enfocaments diferents per a l'exploració del timbre, alhora que investiga formes de modificar o preparar el piano tradicional.

Carl Michael von Hausswolf obre la nostra oïda al cantó més fosc de les ones sonores: un espai molt extrany a l’espectre electromagnètic, en el que l’energia es transforma en matèria.

En aquesta selecció musical aprofundim en l'ús dels tons lliscats, en aquest cas dins de la música popular, abans de passar a sondes completament desproveïdes de to que ens ajudin a confeccionar un mapa de la multiplicitat d'aspectes del soroll diferenciat.

Logopedes, lingüistes, empresaris, artistes i músics han somiat amb emular la parla humana des de finals del segle XVIII. En aquest mix, Genís Segarra, un apassionat del tema, traça un personal recorregut amb la síntesi de veu com a fil conductor.

Aquest quart programa analitza una altra dimensió dels portamentos, i s'aproxima a les idees sobre el color, el timbre i el disputat territori del soroll de principis del segle XX.

Aquest programa proposa una escolta del techno-pop de la dècada dels setanta i principis dels vuitanta com una breu però deliberada irrupció als regnes del pop/rock/soul/R&B.

Selecció musical entorn el to i la seva destrucció mitjançant moviment constant i l'ús de portaments que desafien la quantització.

Aquesta selecció analitza el rol que l'ús de fenòmens aurals pot ocupar en la pràctica de la composició. A través de la implementació d'aquestes tècniques sonores expandides el compositor pot mirar de recalibrar l'oïda de l'audiència, i en aquest procés convidar-los a reconsiderar la mateixa idea de la composició.

Allà on el to es torna ingràvid i tot el que és sòlid es fon per convertir-se en aire: futurisme, soroll, electricitat, èxtasi i incertesa. Un cop d'ull a l'encant i el poder dels tons lliscats.

En aquesta peça Alan Bishop reivindica l'ús de la ràdio com a instrument electrònic en un viatge a través del temps i de l'espai que recupera antics enregistraments de les ones AM i FM del seu primer viatge a Espanya i Marroc el 1983.

Selecció musical entorn a la idea de to per tal d'examinar sistemes d'afinació alternatius fonamentats en la sèrie harmònica natural.

La música "normal" que escoltem habitualment està desafinada, especialment quan està "afinada". Així, seria millor que la música estigués en harmonia amb les lleis de la física, o cenyida als desitjos de la notació musical?

Selecció de discos que esmenten, simulen, utilitzen o estudien el fenomen del disc, el tocadiscos i/o l'enregistrament.

En aquesta selecció musical explorem amb més profunditat les divisions microtonales basades en temperament igual, el sistema d'afinació més utilitzat actualment a la música occidental.

SONDES #1 posa en situació i investiga les primeres reconsideracions del to: sondes que postulaven noves escales construïdes a través de la subdivisió cada vegada més gran dels intervals heretats de temperament igual.

Durant els anys vuitanta l'acte de samplejar es va entendre com una pràctica inherentment revolucionària, que qüestionava la definició i l'autoritat del compositor, però la proliferació d'artistes durant la dècada següent va reafirmar aquesta autoritat. A mesura que els artistes s'acostumaven a la seva pràctica com un mitjà d'auto-expressió, el gran públic va reconèixer finalment l'apropiació com una forma legítima de creativitat.

Selecció d’enregistraments de camp d’entorns medioambientals en procés de canvi irreversible.

Igual que el país, l'escena musical experimental de Letònia és petita però activa, i comença a passar pàgina i a deslligar-se dels estigmes que han plagat la seva vida cultural durant gairebé dues dècades.

Aquesta mescla investiga l'ús de la respiració com a eina artística.

Aquesta mescla revisita algunes peces musicals contemporànies en les quals la matemàtica i el nombre són una part essencial de l'obra, representant així allò que podríem denominar matemàtica sensual o perceptiva.

Alfred Hilsberg, fundador del segell discogràfic ZickZack, i l'escriptor Frank Apunkt Schneider parlen sobre el context cultural, social i polític d'Alemanya a les acaballes dels setanta, un brou de cultiu que va donar lloc a una música radicalment nova que Schneider defineix com "l'agressió sense rumb dels sorolls alliberats".

Florian Hecker proposa la fusió de dues publicacions crucials en el camp de la psicoacústica y de la psicología musical: "Demonstrations of Auditory Scene Analysis: The Perceptual Organization of Sound" de Albert S. Bregman y Pierre A. Ahad i "Musical Illusions and Paradoxes" de Diana Deutsch. El resultat requereix de l'audiència una reconstrucció selectiva d'unitats distintes en una Gestalt global que culmina en una experiència auditiva quimèrica.

Una dècada després de la fi del règim comunista, els músics underground txecs i eslovacs van començar a reconduir el llegat nacional del rock progressiu dissident cap a nous territoris.

Les biblioteques sonores són col·leccions de sons en forma d'ingredients en brut, explícitament dissenyats o recopilats per a la seva posterior utilització. Els sons se separen de les seves fonts en mans de nous autors que els utilitzen com simples objectes, no com referències.

Felix Kubin reviu la vitalitat de la Neue Deutsche Welle a través d'arxius mig perduts en cintes casolanes publicades entre 1981 i 1993.

Un "spaghetti western" sobre l'escena de música experimental a la Costa Oest als anys 80.

Aïllada per la seva geografia i una llengua ugrofinesa, Estònia és una terra fronterera entre l'est i l'oest. Recorda aquella zona hermètica i surreal de "Stalker", la pel·lícula d'Andrei Tarkovsky, punt de trobada entre naturalesa i ciència ficció.

A mitjan la dècada dels vuitanta el hip-hop descobreix la tecnologia de samplejat digital i l'escena de l'art i la música industrial posa els fonaments de la disciplina.

Aquesta sessió de Jon Leidecker presenta un ampli repàs de la història de les peces clàssiques de música electrònica i concreta que, al llarg dels anys, han intentat emular i estendre les veus i sons del nostre paisatge pastoral.

Una visió de conjunt del període de confluència entre la tradició del collage musical en l'art sonor i la tradició popular del hip-hop, que va popularitzar moltes pràctiques i plantejaments estètics que anteriorment havien estat patrimoni de l'alta cultura.

Als anys setanta l'avantguarda per fi creua la línia i comença el saqueig massiu de música pop comercial, mentre que la música disco i el dub s'acostumen a la manipulació de música pre-existent, escurçant així la distància entre la pràctica de l'art i el pop.

La segona entrega de la sèrie repassa els anys seixanta, començant pels collages de música del món de Richard Maxfield, Teiji Ito i Karlheinz Stockhausen, i continua amb l'impacte de John Cage i Marshall McLuhan en els Beatles.

Tan aviat com els enregistraments van suplantar les partitures al segle XX, la presència de la influència comunal va tornar a fer-se present a mesura que els compositors començaven a utilitzar enregistraments per a crear nous enregistraments.

Col·laboració del filòsof i pioner de mini FM radio, Tetsuo Kogawa, i de l'artista sonor Yasunao Tone, basada en un intercanvi d'e-mails sobre "radioart".

Brenda Hutchinson conversa amb el jove compositor i intèrpret de San Francisco, Jon Brumit, sobre la "col·laboració amb estranys" que és la base de l'obra de tots dos.

L'enregistrament, com a memòria/arxiu, com a instrument, com a transcripció d'una performance perfecta, i com art sonor fent servir enregistraments de camp.

Transmission Art abraça una diversitat de pràctiques i treball mediàtic amb la idea de la transmissió o amb les propietats físiques de l’espectre electromagnètic. Aquestes pràctiques són generalment art viu i participatiu o art basat en el temps, i sovint es manifesten com a ràdio art, vídeo art, escultura llumínica, instal·lació i performance.

Aquest programa transmet "Pillars", una nova peça per a ràdio de Robert Ashley, pioner de l'òpera per a televisió i de l'ús del llenguatge en un entorn musical.

Aprofundim en conceptes relatius al temps, lluny de la linealitat i la tradició occidental, basant-se en l'ús de la latència i el delay, els rituals diaris i les col·laboracions en xarxa.

Exploracions musicals, sociològiques i biològiques de com les nostres ments i intuïció tradueixen i transmeten música.